Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Comitet ONU: Romii din România, discriminaţi pe scară largă privind locuirea, educaţia, munca

Comitet ONU: Romii din România, discriminaţi pe scară largă privind locuirea, educaţia, munca

Un articol de: - 03 Dec 2014, 19:26
Comitet ONU: Romii din România, discriminaţi pe scară largă privind locuirea, educaţia, munca Foto: reporterul.ro Externe

Romii din România sunt discriminaţi pe scară largă în special în domeniile de locuire, educaţie, sănătate şi locuri de muncă, apreciază un comitet al ONU.

Oficialii precizează că România a eșuat în a asigura implementarea şi protejarea eficientă a drepturilor omului.

Amnesty International şi Centrul European pentru Drepturile Romilor (ERRC) salută observaţiile finale făcute publice de Comitetul ONU privind Drepturile Economice, Sociale şi Culturale ca urmare a recentei examinări a rapoartelor periodice ale României, relatează Mediafax.

"Observaţiile finale evidenţiază preocupări persistente faţă de eşecul României de a asigura implementarea şi protejarea eficientă a drepturilor omului - printre care ale romilor -, România neîndeplinindu-şi astfel obligaţiile asumate în baza Pactului Internaţional pentru Drepturi Economice, Sociale şi Culturale pe care l-a ratificat în 1974. Acestea reiau în mare parte preocupările articulate de către cele două organizaţii în mod repetat atât în mod public cât şi în discuţii cu autorităţile române", se arată în comunicat.

Potrivit celor două organizaţii, comitetul şi-a exprimat îngrijorarea faţă de o gamă extinsă de probleme legate de drepturile omului, inclusiv "discriminarea pe scară largă şi excluziunea socială a romilor, în special în domeniile de locuire, educaţie, sănătate şi locuri de muncă", precum şi ostilitatea opiniei publice faţă de romi.

Totodată, comitetul a remarcat deficienţe în Strategia Naţională de incluziune a Romilor din România şi a solicitat politici mai eficiente bazate pe date statistice dezagregate privind situaţia romilor.

Comitetul a recomandat adoptarea tuturor măsurilor necesare pentru a asigura accesul la locuire adecvată pentru grupurile dezavantajate şi marginalizate, inclusiv a romilor.

Astfel, autorităţile române au fost îndemnate să modifice legislaţia naţională pentru a asigura un grad minim de securitate a posesiei persoanelor care trăiesc în aşezări informale şi să adopte o legislaţie care să asigure că evacuările sunt efectuate în conformitate cu standardele internaţionale privind drepturile omului.

Citeşte mai multe despre:   romi,   educatie,   locuri de munca,   discriminare