Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Comunitatea internațională a ajuns la un acord privind tranziţia politică în Siria

Comunitatea internațională a ajuns la un acord privind tranziţia politică în Siria

Membrii comunităţii internaţionale, reuniţi la Geneva, au ajuns la un acord privind tranziţia politică în Siria. Se va institui un guvern provizoriu, din care vor putea face parte şi membri ai actualului regim.

Anunţul a fost făcut de emisarul internaţional Kofi Annan. Statele Unite vor sesiza Consiliul de Securitate al ONU pentru prezentarea şi aprobarea documentului. Rusia şi China au continuat să susţină că planul tranziţiei politice trebuie decis de poporul sirian, nu impus din afară.

Prima măsură prevăzută în acordul de la Geneva este un nou angajament al regimului sirian şi al opoziţiei, care ar trebui să înceteze focul şi să pună în aplicare planul în şase puncte elaborat de Kofi Annan. Ulterior, va fi format un guvern de tranziţie, din care vor putea face parte şi membri ai actualului regim. Componenţa guvernului va fi decisă de sirieni.

Moscova şi Beijingul au insistat ca planul de tranziţie în Siria să aibă acordul tuturor formaţiunilor politice, argumentând că persoane din exterior nu pot lua decizii în locul poporului sirian.

De cealaltă parte, secretarul de Stat american, Hillary Clinton, a declarat că acordul privind tranziţia politică în Siria deschide calea "erei post - Bashar Al-Assad". În plus, regimul de la Damasc este îndemnat să elibereze deţinuţii politici şi să permită accesul jurnaliştilor în Siria.

La reuniunea desăşurată la Geneva au participat  secretarul general al ONU, Ban Ki-Moon, ministrul chinez de externe, dar şi reprezentanţi ai Rusiei, Statelor Unite şi Turciei.

În cele peste 15 luni de revolte, acţiuni de reprimare şi conflicte armate, bilanţul victimelor a ajuns la cel puţin 16 mii de oameni, majoritatea civili, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului

Citeşte mai multe despre:   Siria,   conflict,   violente,   ONU,   Ban Ki-moon,   Hillary Clinton