Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Condițiile puse de unele state pentru acceptarea cotelor obligatorii de refugiați, acceptate de Consiliul JAI

Condițiile puse de unele state pentru acceptarea cotelor obligatorii de refugiați, acceptate de Consiliul JAI

Un articol de: - 08 Oct 2015, 23:41
Condițiile puse de unele state pentru acceptarea cotelor obligatorii de refugiați, acceptate de Consiliul JAI Foto: independent.co.uk Externe

La Consiliul JAI s-a decis accelerarea procesului de repatriere a refugiaților care nu pot primi azil în UE și consolidarea protecției frontierelor externe ale Uniunii, informează EFE, citată de Agerpres. Cele două au fost chiar condiții puse de unele state pentru a accepta cotele obligatorii de imigranți.

Refugiații vor primi azil sau nu în funcție de țara din care provin. Astfel, cei care vin din state în care există comflicte armate de amploare sau regimuri represive, precum Siria și Eritreea, vor putea primi statutul de refugiat, iar restul vor fi considerați emigranți economici.

”Cei care nu au nevoie de protecție internațională trebuie să se întoarcă în țările lor de origine”, a declarat după reuniune Jean Asselborn, ministrul de interne al Luxemburgului, țară ce deține președinția Consiliului European. De asemenea, la Consiliu s-a mai stabilit că se poate folosi și detenția ”ca măsură de ultimă instanță”.

Comisarul european responsabil cu imigrația, grecul Dimitris Avramopoulosa făcut referire la decizia de a se intensifica repatrierea imigranților economici, cum ar fi majoritatea africanilor sau pakistanezii, care au venit în Europa motivați doar de dorința de a găsi un trai mai bun.

De precizat este faptul că anul trecut doar 39% dintre imigranții ilegali care au fost înștiințați că trebuie să părăsească Europa chiar au făcut acest lucru.

La acest Consiliu JAI s-a mai convenit să se recurgă la o ”combinație echilibrată de presiuni și stimulente” față de statele de origine și de tranzit a imigranților pentru a le determina să coopereze în acțiunile de repatriere. De exemplu, ajutorul acordat pentru dezvoltare ar putea fi condiționat de primirea refugiaților repatriați.

Un alt subiect de dezbatere a fost cel al controlului la frontierele externe ale blocului comunitar.

”Dacă nu reușim să eficientizăm controlul frontierelor externe, există un risc enorm ca spațiul Schengen să nu supraviețuiească', a avertizat Jean Asselborn.

Consiliul a mai convenit să consolideze Agenția europeană pentru supravegherea frontierelor (Frontex).

Citeşte mai multe despre:   UE,   imigranti,   refugiati,   azil