Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Consiliul Europei, RAPORT pentru România: Semnalul de ALARMĂ tras de organizaţia de la Strasbourg

Consiliul Europei, RAPORT pentru România: Semnalul de ALARMĂ tras de organizaţia de la Strasbourg

Un articol de: - 05 Apr 2018, 18:19
Consiliul Europei, RAPORT pentru România: Semnalul de ALARMĂ tras de organizaţia de la Strasbourg Externe

Comitetul Miniştrilor al Consiliului Europei a publicat joi recomandările sale pentru România. Este vorba despre recomandările privind aplicarea Cartei Europene a Limbilor Regionale sau Minoritare, precum şi un raport la nivel de experţi care evaluează nivelul de conformitate al României cu angajamentele asumate în materie.

Potrivit Agerpres, Comitetul de Miniştri consideră că autorităţile române ar trebui, cu prioritate, să reconsidere pragurile pentru folosirea oficială a limbilor minorităţilor în administraţie. În prezent, limbile minorităţilor pot fi folosite în relaţiile cu administraţia doar acolo unde populaţia aparţinând minorităţii ce trăieşte într-o anumită unitate administrativă reprezintă mai mult de 20% din totalul populaţiei. Acest prag este de o treime în ce priveşte numărul de consilieri locali pentru ca folosirea limbilor minorităţilor să fie permisă în adunările locale.

„ Comitetul recomandă autorităţilor române, tot cu prioritate, să asigure pregătirea unui număr suficient de profesori pentru a pune în aplicare angajamentele în materie de educaţie în limbile bulgară, cehă, croată, germană, maghiară, romani, rusă, sârbă, slovacă, turcă şi ucraineană, să elaboreze modele educaţionale comprehensive pentru predarea în şi a limbilor tătară şi turcă, în cooperare cu reprezentanţi ai vorbitorilor acestora, dar şi să continue să dezvolte o ofertă cuprinzătoare de predare în şi a limbii romani, ţinând cont de necesităţile şi dorinţele vorbitorilor acesteia.

Autorităţile române au înaintat cel de-al doilea lor raport periodic după mai mult de cinci ani de la primul raport al comitetului, publicat în 2012. Experţii regretă că întârzierea şi lipsa unor informaţii actualizate au împiedicat evaluarea situaţiei la zi a limbilor minorităţilor în România”, se arată într-un comunicat al experților Consiliului, potrivit sursei citate.

Raportul recunoaşte totodată că, în general, sistemul de învăţământ din România garantează un grad înalt de sprijin pentru multe limbi minoritare și salută faptul că pentru cele mai multe dintre limbile minoritare este disponibilă o ofertă cuprinzătoare de activităţi culturale, chemând însă la o serie de îmbunătăţiri în ce priveşte folosirea limbilor minoritare în justiţie şi în viaţa economică, mai arată comunicatul Consiliului Europei.