Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Consiliul JAI se va reuni pe 8 octombrie pentru o nouă discuție pe tema imigranților

Consiliul JAI se va reuni pe 8 octombrie pentru o nouă discuție pe tema imigranților

Un articol de: - 15 Sep 2015, 09:34
Consiliul JAI se va reuni pe 8 octombrie pentru o nouă discuție pe tema imigranților Foto: ibtimes.com Externe

O nouă reuniune a Consiliului JAI va avea loc pe 8 octombrie, după ce în cadrul întâlnirii de luni nu s-a ajuns la nicio decize privind planul Comisiei Europene de a repartiza 120.000 de refugiaţi, informează Mediafax.

La reuniunea de luni de la Bruxelles nu s-a ajuns la nicio concluzie, ca urmare a opoziției ferme manifestată de Ungaria, România, Cehia şi Slovacia și a opoziției ezitante a Poloniei. De asemenea, potrivit unor surse europene, și Letonia s-ar împotrivi, deși aceasta nu a fost reprezentată.

Concluziile arată că "toate statele membre îşi confirmă disponibilitatea de a participa" la schema de repartizare, o formulare care a generat confuzie, însă potrivit unei alte surse europene, francezii i-au convins pe ceilalţi miniştri că "disponibilitate" înseamnă "voluntar".

Ministrul luxemburghez de Externe, Jean Asselborn, a declarat că "este prea devreme pentru a adopta o decizie astăzi (luni-n.r.)" despre cum pot fi ajutați imigranții. El a precizat că planul Comisiei este "o bază pentru un acord" care urmează să fie adoptat în octombrie. "Procedurile trebuie respectate", a subliniat el.

Următorul pas va fi demararea discuţiilor la nivelul grupului de lucru din Consiliu, care reprezintă statele membre UE. Astfel, trebuie stabilite detaliile pentru ca o decizie formală să poată fi luată la o reuniune a Consiliului JAI din Luxemburg, pe 8 octombrie.

O altă reuniune a miniștrilor ar putea fi convocată până la finele lunii septembrie, ca urmarea a deciziilor luate de unele state membre pentru a limita afluxul. Germania a impus controale la frontiera cu Austria, determinând măsuri similare din partea Austriei, Slovaciei şi Poloniei. Olanda a transmis la rândul ei că va spori controalele poliţiei de frontieră.

Citeşte mai multe despre:   imigranti,   refugiati,   acord,   Uniunea Europeana