Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Institului Superior de Sănătate din Italia explică cum să evităm contaminarea cu noul coronavirus a hainelor, tălpilor pantofilor și picioarelor animalelor de companie

Institului Superior de Sănătate din Italia explică cum să evităm contaminarea cu noul coronavirus a hainelor, tălpilor pantofilor și picioarelor animalelor de companie

Un articol de: Maria Zărnescu - 26 Mar 2020, 12:15
Foto: Pixabay Externe

Site-ul oficial al Ministerului Sănătății din Italia aduce multe lămuriri și răspunsuri la întrebările pe care oamenii le au, cu privire la contaminarea suprefețelor cu noul coronavirus. Institutul Superior de Sănătate din Italia a adresat experților o serie de întrebări, cele mai frecvente curiozități ale populației, pentru a lămuri modul în care SARS-CoV-2 se transmite pe suprafețe precum: haine, talpa pantofilor, labele animalelor de companie și alimente.

Pâine proaspătă sau legumele crude pot fi contaminate cu noul coronavirus și pot transmite virusul persoanelor care le consumă?

Specialiștii anunță că în prezent nu există informații cu privire la supraviețuirea virusului la suprafața alimentelor. „Nu există informații privind supraviețuirea virusului la suprafața alimentelor, ci posibilitatea transmiterii virusului prin pâine proaspătă, sau alte tipuri de alimente sunt improbabile, în timp ce modul de transmitere este în principal prin picături care conțin secreții respiratorii (picături) sau prin contact.”

Aceștia avertizează însă că igiena mâinilor trebuie să fie respectată cu strictețe la manipularea pâinii proaspete, a legumelor sau a fructelor. Ei amintesc de spălarea mâinilor cu apă și săpun timp de 20 de secunde și folosirea unei batiste din hârtie, în cazul tușitului sau strănutului. Batista trebuie aruncată imediat la coș, iar mâinile igienizate.

Virusul poate fi luat pe talpa pantofilor de pe stradă și adus ulterior în locuință?

Specialiștii sunt de părere că acest scenariu este posibil, chiar dacă în prezent nu există informații concise despre perioada în care SARS-CoV-2 rezită pe suprafețe aflate în spații deschise. Aceștia exemplifică faptul că, în cazul în care o persoană contaminată a expulzat secreții respiratorii pe asflat, virusul s-ar putea lua și pe talpa pantofilor. „Podeaua nu este una dintre suprafețele pe care le atingem în mod normal, astfel încât riscul este neglijabil. În prezența copiilor, puteți menține o atitudine prudentă în conformitate cu regulile normale de igienă, luând încălțămintea la intrarea în casă și curățând podelele cu produse pe bază de clor la 0.1% (înălbitor simplu sau diluat)”, recomandă Institutul Superior de Sănătate din Italia.

Câinele poate aduce virusul pe lăbuțe în casă?

Un subiect de interes în rândul posesorilor de animale de companie, este igiena acestora și cum ar trebui să se schimbe. Patrupezii pot intra în contact cu suprafețe contaminte, doar dacă o persoană infectată expulzează secreții la nivelul acestora, exact ca în cazul tălpilor de pantofi. „Dacă câinele intră în contact cu labele cu secrețiile respiratorii expulzate în sol de către persoane infectate, este posibil, teoretic, ca acesta să transporte virusul, chiar dacă în prezent nu există nicio dovadă a infecțiilor care să apară în acest mod. Prin urmare, este vorba de respectarea igienei exacte a suprafețelor și a mâinilor prin spălarea podelelor cu 0.1% soluții de clor (înălbitor obișnuit sau varăchina), a celorlalte suprafețe cu soluții pe bază de clor 0%,5% și a mâinilor cu apă și săpun timp de peste 20 secunde sau cu gel/soluții pe bază de alcool, să ucidă virușii.”

Specialiștii recomandă curățarea lăbuțelor animalelor de companie cu apă și săpun, exact ca în cazul oamenilor, iar apoi uscarea acestora. Este foarte important ca ele să nu fie lăsate să intre în contact cu alte suprafete în afară de pardoseală. Spre exemplu, evitați să lăsați câinele să se urce în pat, pe canapea etc.

Virusul supraviețuiește pe păr și îmbrăcăminte?

Experții spun că este bine ca hainele să nu fie așezate pe pat, canapea sau în alte locuri în afara de intrare în locuință atunci când ne întoarcem acasă. „Având în vedere distanța de cel puțin un metru față de alți oameni, este puțin probabil ca hainele noastre sau noi înșine să fie contaminate cu viruși într-o cantitate semnificativă. Cu toate acestea, întotdeauna în conformitate cu reguli de igienă, atunci când vă întoarceți acasă trebuie să vă așezați jacheta sau haina corect, fără, de exemplu, să le așezați pe canapea, pe masă sau pe pat.”

Citeşte mai multe despre:   Italia,   coronavirus