Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Continuitate sau o nouă eră pentru CDU? A început cursa pentru șefia partidului condus de Angela Merkel timp de 18 ani

Continuitate sau o nouă eră pentru CDU? A început cursa pentru șefia partidului condus de Angela Merkel timp de 18 ani

Un articol de: Vladimir Ionescu - 25 Feb 2020, 18:44
foto: Hepta.ro / DPA Images / Thierry Roge Externe

Uniunea Creștin-Democrată din Germania, partidul condus cu mână de fier de Angela Merkel timp de aproape două decenii, plănuiește să își aleagă un nou lider la congresul din 25 aprilie, astfel că lupta internă deja a început.

Unul dintre cei văzuți drept favoriți pentru preluarea șefiei CDU este Friedrich Merz, un opozant renumit al liniei politice instaurate de Angela Merkel, care i-a reproșat adesea cancelarului german că s-a îndepărtat de valorile de centru-dreapta ce caracterizau formațiunea. 

Politica privind migrația a fost doar unul dintre subiectele de dispută dintre ei. Astfel, Merz este, în ochii multor analiști de prima scenă politică germană, drept reprezentantul unei noi ere pentru CDU.

De altfel, nu este prima oară când numele lui Friedrich Merz este vehiculat pentru președinția CDU. În anul 2018, el pierdea cursa internă în favoarea Annegret Kramp-Karrenbauer, considerată la acea vreme drept urmașa lui Angela Merkel în politica germană. În cele din urmă, cea poreclită „AKK” avea să scape de sub control partidul.

Totuși, Merz nu este singurul interesat de cea mai importantă funcție din CDU. Armin Laschet, vicepreședinte al formațiunii și, totodată, președintele celui mai populat land german, Renania de Nord-Westfalia, a intrat și el în cursă și se bucură de susținerea unui ministru din cabinetul Merkel - cel al Sănătății, Jens Spahn.

Spre deosebire de Merz, centristul Laschet este văzut drept candidatul continuității, iar faptul că s-a aliat cu Spahn, un critic fervent al politicilor pro-migrație ale lui Merkel, ar putea aduce în contul său voturi din tabăra mai conservatoare a CDU.

CDU este mai mare decât oricare dintre noi, iar acest lucru (n.r. - competiția internă) este despre viitorul nostru și al CDU”, a spus ministrul Spahn, aliatul lui Laschet, care a mai adăugat că este momentul pentru unitate internă în partid.

Un al treilea candidat, cu mai puține șanse - cel puțin în acest moment, este Norbert Roettgen, șeful comisiei parlamentare pentru afaceri externe, care a anunțat că va alege o femeie drept partener în cursă.
 

Citeşte mai multe despre:   CDU