Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe "Cooperarea militară ruso-chineză - un exerciţiu de PR menit să intimideze vecinii Rusiei". Analist militar: Beijingul, principalul inamic al Moscovei

"Cooperarea militară ruso-chineză - un exerciţiu de PR menit să intimideze vecinii Rusiei". Analist militar: Beijingul, principalul inamic al Moscovei

Un articol de: B1.ro - 17 Oct 2018, 19:09
"Cooperarea militară ruso-chineză - un exerciţiu de PR menit să intimideze vecinii Rusiei". Analist militar: Beijingul, principalul inamic al Moscovei Externe

Exerciţiul militar comun VOSTOK 2018 dintre Rusia şi China, care tocmai s-a încheiat, cu participarea a aproximativ 300.000 de militari ruşi și cel mult 3.000 de militari chinezi, este o cooperare de PR menită să intimideze vecinii Rusiei, este de părere analistul de politică externă român Iulian Chifu.

Adevărul din spatele “unui dintre cele mai ample jocuri de război din 1981 încoace” este, de fapt, de fațadă.

“Încrederea dintre cele două state este foarte redusă spre inexistentă”, scrie Chifu într-un articol pentru Adevărul.

Analistul susține că Beijingul este cel mai mare dușman al Moscovei.

“Cum de nu realizează Moscova că principalul său inamic este Beijingul astăzi, nu Occidentul, şi că oricât l-ar ţine de aproape şi oricâte exerciţii militare comune ar face şi angajări bilaterale sub steagul parteneriatului strategic, China se va revărsa natural peste Extremul Orient Rus şi peste Siberia bogată în resurse pe baza principiului vaselor comunicante

Evident că ambele părţi realizează poziţiile, spun eu. Totuşi, acceptă să-şi facă servicii şi să transmită această coeziune aparentă pentru că ea potenţează ambii parteneri. China profită pentru a fura ce mai e de luat la nivel tehnologic de la Rusia, pe zonă militară, pentru că are ambiţii militare naturale”, arată acesta.

Rusia vrea să clameze astfel rolul de superputere globală pe seama acestei asocieri, chiar dacă e deja pe locul trei, iar “China care i-a luat locul de challenger global aspiră la statutul de hegemon nu numai economic, dar, în perspectivă, şi militar, provocând SUA şi Occidentul.”

”De fapt, cei doi au suficient de multe date unul despre celălalt pentru a realiza cât e realitate, zâmbet de complezenţă şi cât e înţelegere sinceră”, spune Chifu.

Dar îngrijorările domnesc totuși în statele lor vecine, inclusiv în România.

“În timp ce „VOSTOK“ se traduce „Est“, adevăratul scop al cooperării militare ar putea fi acela de a transmite un mesaj în direcţia opusă, către Vest. Moscova ar putea încerca să afişeze în faţa lumii şi în mod particular vecinilor săi de la vest, precum şi NATO o atitudine ruso-chineză unită. Această „prietenie“ este îngrijorătoare deoarece în timp ce se presupune că Moscova şi Beijingul sunt buni parteneri comerciali, încrederea dintre cele două state este foarte redusă spre inexistentă”, mai scrie în articol.

China, ca greutate strategică, va strivi şi va domina în primul rând Rusia, mai susține analistul.

“Oricum, e greu de acceptat la Moscova că Rusia e simplul rezervor de resurse pentru creşterea Chinei, eventual sursă de tehnologie militară pentru a-şi potenţa dezvoltarea, iar ulterior aceste capabilităţi, dublate de resursele economice ale Beijingului, vor strivi în greutate strategică şi vor domina în primul rând Rusia”, adaugă Iulian Chifu.

În plus, acesta amintește de faptul că Rusia, pe baza memoriei fostei grandori şi posturi de superputere, precum şi a relaţiei istorice cu China veche, în curs de dezvoltare, este “paranoică în privinţa outsiderilor din Jocul Mare, iar China încă intră, pentru Kremlin şi pentru gânditorii din preajmă, în această categorie.”

„Nici bătălia pentru spaţiul informaţional şi susţinere publică nu e simplu de câştigat la nivel intern în Rusia. Întreaga propaganda e angajată pe liniile de forţă ale grandării BRICS, alternativei la Occident create de Rusia prin asocierea cu puterile emergente şi prin binomul cu China, marele partener strategic, aşa încât va fi mult mai dificil să răspândeşti printre ruşi ideea că interesul chinezilor este doar acela de a le „jefui/exploata“ ţara. Şi dacă vei dori, în viitor, să repolarizezi şi să ridici populaţia pe coordinate confruntaţionale cu China, drumul acesta e extrem de complicat şi de durată, nu se poate produce peste noapte decât într-un caz de criză majoră şi în contextual unui eveniment de impact emoţional, care să servească drept declanşator pentru o asemenea repoziţionare pe aliniamente declarate de confruntare”, spune Chifu.

Totodată, analistul spune că Rusia nu poate fi atât de naivă încât să repete experiența după tratatul de la Versailles, “când ofiţerii militari germani au fost trimişi în Uniunea Sovietică să urmeze cursuri în cadrul academiilor militare sovietice şi să participe la activităţi de instrucţie, ca după aceea, după cum se presupune cu temei, exact aceşti ofiţeri militari germani să fie implicaţi câţiva ani mai târziu în campania nazistă împotriva Rusiei, provocând pagube imense populaţiei ruse – nu cred în naivitatea de a repeta o asemenea greşeală ce a generat surpriza strategică a Planului Barbarosa.”

„Mariaj de ochii lumii“ dintre Rusia şi China este, ]n continuare, îngrijorător pentru toţi.

”Dacă poziţia Moscovei vizează să transmită un mesaj vecinilor săi şi NATO, asta pune milioane de civili într-o situaţie de risc. Nu este important dacă aceştia plac sau nu plac Rusia, ci faptul că ar putea fi victimele nevinovate ale oricărei activităţi nesăbuite a sa îndreptată împotriva unui stat NATO.

Cu atât mai mult cu cât, pe flancul estic, la linia de contact între spaţiul euro-atlantic şi Rusia, tensiunile sunt constante şi evidente, în timp ce Extremul Orient are propriile lui temeri şi preocupări legate de subiecte şi terţi potenţaţi de către Moscova şi Beijing precum Coreea de Nord sau situaţia din Marea Chinei de Sud”, adaugă Chifu.

Analistul este de părere că exerciţiul comun militar VOSTOK 2018, reprezintă doar un alt exemplu al dorinţei Rusiei de a crea agitaţie şi de a exercita influenţă într-un mediu regional deja dificil.

“În timp ce putem doar spera că strategia necugetată a Moscovei nu ne va atinge, totuşi aceste acţiuni ale sale generează tensiuni nejustificate şi merită atenţia cuvenită din partea tuturor comunităţilor care pot fi afectate”, conchide Iulian Chifu.

A fugit la mare, la Mamaia, deşi părinţii n-o lăsau. Le-a trimis o poză de acolo, dar şoc: au văzut cum arată de la talie în jos

Citeşte mai multe despre:   Iulian Chifu,   Rusia,   China