Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Coreea de Nord: Șase oficiali dispăruți de mai multe săptămâni ar fi fost executați

Coreea de Nord: Șase oficiali dispăruți de mai multe săptămâni ar fi fost executați

Un articol de: - 23 Oct 2014, 21:22
Coreea de Nord: Șase oficiali dispăruți de mai multe săptămâni ar fi fost executați Foto: independent.co.uk Externe

Mai mulți oficiali de rang înalt din Coreea de Nord au dispărut de mai multe săptămâni, lucru care a provocat temeri că liderul regimului de la Phenian, Kim Jong-un, a ordonat o nouă "epurare" în perioada în care a dispărut de pe scena publică, relatează The Independent.

Kim Jong-un a dispărut din atenția publică timp de 40 de zile, iar zvonurile au făcut referire la boala liderului de la Phenian, lupte pentru putere şi chiar o lovitură de stat împotriva regimului nord-coreean. Cu toate acestea, există speculaţii cu privire la faptul că liderul nord-coreean s-ar fi folosit de această dispariţie pentru a ordona o altă "epurare" importantă, după ce anul trecut a decis executarea unchiului său şi a mai altor oficiali de la Phenian.

Publicația sud-coreeană JoongAng susţine că oficiali importanţi din cadrul Guvernului de la Phenian nu au participat în ultimele săptămâni la o serie de evenimente şi prezintă declaraţia unei surse care afirmă că "deţine informaţii din cadrul serviciilor secrete cu privire la faptul că şase oficiali au fost executaţi".

Ministrul pentru Telecomunicaţii, Sim Chol-ho, se află printre cei şase oficiali care nu au mai apărut public la evenimentele organizate la Phenian, potrivit publicaţiei din Coreea de Sud. Printre oficialii dispăruţi se află, de asemenea, Ma Won-chun, un important arhitect, care nu a participat la vizita efectuată recent de liderul nord-coreea Kim Jong-un la mai multe construcţii în desfăşurare.

De asemenea, Ma Won-chun este directorul departamentului pentru design din cadrul Comisiei Naţionale de Apărare şi a fost numit adjunct al liderului Partidului Muncitoresc în mai 2012. El a fost fotografiat adesea alături de Kim Jong-un în timpul vizitelor la construcţiile în desfăşurare, ceea ce a făcut ca cele 66 de zile de absenţă din atenţia publică să nu treacă neobservate.

La rândul său, generalul Ri Pyong-chol, comandantul aviaţiei din Coreea de Nord, nu a mai apărut în public de la sfârşitul lunii septembrie, când a fost ales în Comisia Naţională de Apărare. Potrivit publicaţiei sud-coreene JoongAng, generalul Ri Pyong-chol era considerat un personal influent în cadrul regimului de la Phenian. El nu a fost prezent la întâlnirea din 19 octombrie a lui Kim Jong-un cu oficiali din cadrul aviaţiei nord-coreene.

Zvonurile menţionează că şi un oficial din domeniul sportului, Chang Ung, membru al Comitetului Olimpic Internaţional, ar fi fost executat, mai ales că presa oficială nu a mai făcut în utimele săptămâni nicio referire la activitatea sa. Astfel, Chang Ung, în vârstă de 76 de ani, nu a fost menţionat în relatările agenţiei DPRK privind recenta întâlnire a lui Kim Jong-un cu sportivii care au revenit de la Jocurile Asiatice din Coreea de Sud.

De asemenea, Ri Yong-gil, şeful de Statului Major al Armatei nord-coreene, nu a participat la întâlnirea liderului Kim Jong-un cu sportivii care au obţinut medalii de la aur la competiţia din Coreea de Sud, deşi liderii militari sunt prezenţi, de regulă, la acest eveniment, în condiţiile în atleţii din Coreea de Nord sunt şi militari. 

Citeşte mai multe despre:   Coreea de Nord