Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe CORONAVIRUS | Canada autorizează vaccinul produs de AstraZeneca

CORONAVIRUS | Canada autorizează vaccinul produs de AstraZeneca

Un articol de: Irina Mina - 26 Feb 2021, 19:22
CORONAVIRUS | Canada autorizează vaccinul produs de AstraZeneca foto: Pixabay Externe

Guvernul canadian a dat undă verde vineri pentru utilizarea vaccinurilor AstraZeneca. Un prim transport de 500.000 de doze ar trebui să ajungă în Canada „în următoarele săptămâni”, a spus Justin Trudeau.

Canada aprobă două vaccinuri AstraZeneca

 

Aprobarea de reglementare se referă la două vaccinuri, cel al AstraZeneca, dezvoltat în parteneriat cu Universitatea din Oxford, precum și versiunea vaccinului AstraZeneca proiectată de Institutul Serului din India, a declarat Health Canada vineri.

„După analize aprofundate și independente ale dovezilor”, s-a ajuns la concluzia „că aceste vaccinuri îndeplinesc cerințele stricte ale Canadei pentru siguranță, eficacitate și calitate”, a menționat dr. Marc Berthiaume, directorul Biroului de Științe Medicale, Sănătate Canada, într-o conferință de presă.

Acestea sunt primele vaccinuri bazate pe vectori virali împotriva COVID-19 care sunt autorizate în Canada. Utilizarea lor este autorizată pentru persoanele cu vârsta peste 18 ani. Vor fi distribuite mai ușor în toată țara, deoarece pot fi depozitate la o temperatură de 2 până la 8 grade Celsius timp de cel puțin șase luni, scrie lapresse.ca.

Eficacitatea la persoanele simptomatice este evaluată la 62%. Deși acest procent este mai mic decât cel al vaccinurilor Pfizer și Moderna, acesta depășește standardele Health Canada, sosirea AstraZeneca vine să ofere „o opțiune suplimentară” la cutia de instrumente pentru vaccinuri din țară, a indicat Dr Berthiaume.

„Acest lucru va avea efecte interesante pentru controlul pandemiei”, a subliniat el. El a adăugat că timpul dintre administrarea primei și celei de-a doua doze este de patru până la 12 săptămâni și că urmează studii mai aprofundate în subgrupuri de vârstă, cum ar fi copiii, care urmează.

Prin comparație, vaccinurile de la Pfizer-BioNTech și Moderna sunt eficiente în proporție de 95% și 94%.

Alături de el, dr. Supriya Sharma, consilier medical șef pentru Health Canada, a susținut că nu este nevoie să se clasifice vaccinurile „bune” și „rele”. Deoarece din momentul în care Health Canada le acordă un sigiliu de aprobare, acestea sunt eficiente și sigure, a asigurat ea.Lovitură fără precedent pentru Diana Șoșoacă! Ce nu va mai avea voie să facă timp de trei luni în Parlamentul României? Va fi sancționată drastic

Aceeași logică prevalează în decizia de a permite administrarea vaccinului persoanelor cu vârsta de 65 de ani și peste, a argumentat dr . Sharma. „Ne-am bazat pe știință, pe dovezi”, a explicat ea. Țări precum Franța și Germania nu recomandă utilizarea acestuia persoanelor din această grupă de vârstă.

Cu toate acestea, nu este exclus ca Comitetul consultativ național pentru imunizare (NACI), apoi autoritățile provinciilor și teritoriilor, să aleagă să recomande persoanelor cu vârsta peste 65 de ani să opteze pentru un alt vaccin, a menționat ea.

Numind aprobarea „un pas important înainte în lupta noastră colectivă împotriva pandemiei din Canada”, compania farmaceutică a declarat într-o declarație că lucrează pentru a administra doze „cât mai repede posibil” canadienilor.

Deși două vaccinuri sunt aprobate din punct de vedere tehnic, cel care ajunge dintr-o plantă din Statele Unite și celălalt din India sunt în esență aceleași - cu câteva diferențe în „rețetă”, spune dr. Sharma.

Vaccinurile AstraZeneca se alătură celor de la Pfizer-BioNTech și Moderna pe lista vaccinurilor autorizate în Canada. Alți doi candidați la vaccin, vaccinul cu o singură doză produs de Johnson & Johnson și cel de la Novavax, sunt în prezent în curs de anchetă.

Prin această aprobare, campania națională de vaccinare se va accelera și mai mult.

Canada a semnat un contract pentru livrarea a 20 de milioane de doze de vaccin dezvoltat cu Universitatea din Oxford. Aceste doze vor ajunge din Statele Unite. Un alt acord a fost parafat cu Serum Institute of India pentru a livra 2 milioane de doze - cei din India vor ajunge mai întâi.

Citeşte mai multe despre:   AstraZeneca,   Canada,   vaccin anti-Covid,   coronavirus