Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe CORONAVIRUS | Danemarca elimină serul Johnson&Johnson din programul de vaccinare

CORONAVIRUS | Danemarca elimină serul Johnson&Johnson din programul de vaccinare

Un articol de: Irina Mina - 03 Mai 2021, 20:02
CORONAVIRUS | Danemarca elimină serul Johnson&Johnson din programul de vaccinare Foto: Hepta - Zuma Press / Cezary Kowalski Externe

Danemarca a eliminat luni vaccinul cu doză unică Johnson & Johnson COVID-19 din programul său de vaccinare pentru a investiga rapoarte de cheaguri de sânge rare, dar potențial periculoase.

Danemarca, care a fost foarte precaută cu toate vaccinurile, a scos deja serul AstraZeneca din programul său de vaccinare din același motiv. Atât dozele J&J cât și AstraZeneca sunt realizate cu o tehnologie similară, scrie abcnews.go.com.

Autoritatea daneză pentru sănătate a transmis într-o declarație că „a ajuns la concluzia că beneficiile utilizării vaccinului COVID-19 de la Johnson & Johnson nu depășesc riscul de a provoca posibilul efect advers”.

Acesta a adăugat că Agenția Europeană pentru Medicamente a concluzionat că „există o posibilă legătură între cazurile rare, dar severe de cheaguri de sânge (VITT) și vaccinul COVID-19 de la Johnson & Johnson”.

„Întrucât epidemia COVID-19 din Danemarca este în prezent sub control și campania vaccinării progresează satisfăcător cu alte vaccinuri disponibile, Autoritatea daneză pentru sănătate a decis să continue campania națională de vaccinare fără vaccinul COVID-19 de la Johnson & Johnson”, menționează sursa.

Helene Probst, director general adjunct la Autoritatea daneză pentru sănătate, a menționat că decizia de luni înseamnă că calendarul de vaccinare din Danemarca va fi împins înapoi până la patru săptămâni.

Decizia a fost luată luni în cadrul unei întâlniri în Parlament între ministrul sănătății Magnus Heunicke și parlamentarii din diferitele partide.

Vaccinurile făcute de Pfizer-BioNTech și Moderna reprezintă cea mai mare parte a dozelor administrate în țara scandinavă de aproape 6 milioane de persoane. Mai mult de 1,2 milioane de locuitori au primit fie primul, fie cele două fotografii, conform cifrelor oficiale.

Vaccinul J&J nu fusese utilizat în Danemarca, dar existau planuri de administrare a dozelor.Vești excelente! Se oferă câte 1 milion de dolari pentru 5 persoane care se vaccinează împotriva COVID-19

În aprilie, agenția de reglementare a drogurilor din Uniunea Europeană a declarat că a găsit o „posibilă legătură” între vaccinul COVID-19 al Johnson & Johnson și cheagurile de sânge extrem de rare și a recomandat adăugarea unui avertisment pe etichetă. Dar experții agenției au reiterat faptul că beneficiile vaccinului au depășit riscurile.

J&J a anunțat imediat că își va revizui eticheta după cum a solicitat și a spus într-o declarație: „Siguranța și bunăstarea persoanelor care folosesc produsele noastre reprezintă prioritatea noastră numărul unu”.

Citeşte mai multe despre:   Danemarca,   vaccin anti-Covid,   Johnson & Johnson