Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe CORONAVIRUS | Elveția: Economia a crescut cel mai mult în patru decenii după ridicarea lockdown-ului

CORONAVIRUS | Elveția: Economia a crescut cel mai mult în patru decenii după ridicarea lockdown-ului

Un articol de: Irina Mina - 02 Dec 2020, 09:32
CORONAVIRUS | Elveția: Economia a crescut cel mai mult în patru decenii după ridicarea lockdown-ului Externe

Economia elvețiană a crescut cel mai mult din cel puțin 1980 în cel de-al treilea trimestru, pe măsură ce activitatea comercială s-a recuperat după lockdownul impus pentru a stopa răspândirea pandemiei de coronavirus.

Economia Elveției a crescut cel mai mult în ultimii 40 de ani după ridicarea lockdownului impus de Covid-19

Mai exact, produsul intern brut a crescut cu 7,2%, determinat de o creștere a consumului și a investițiilor în echipamente și construcții. Aceasta se compară cu o prognoză de 6% într-un sondaj realizat de Bloomberg pe economiști și urmează o scădere de 7% în ultimele trei luni.

Recuperarea trimestrului al treilea a lăsat economia cu aproximativ 2% mai mică decât înainte de pandemie, cu mult mai puțin decât decalajele observate în marile țări din zona euro.

"În comparație cu țările vecine, economia elvețiană a reușit să facă față crizei coronavirusului până acum relativ nevătămată", a declarat marți într-o declarație secretariatul de stat pentru afaceri economice.

Multe economii europene au înregistrat o revenire puternică în al treilea trimestru, deoarece magazinele și restaurantele s-au redeschis în urma restricțiilor din timpul primului val de pandemie. În zona euro, unele dintre aceste progrese riscă să fie anulate pe fondul unor restricții proaspete impuse pentru a ține răspândirea virusului sub control.

Elveția ar putea evita o altă contracție în ultimul trimestru al anului 2020, după ce guvernul a decis să oprească un al doilea blocaj pe scară largă, iar programele au păstrat capacitatea de șomaj.

Datele indexului managerilor de achiziții publicate, de asemenea, marți, au arătat că producția își revine în noiembrie, ajutată de cererea din Asia. În schimb, sectorul serviciilor a fost afectat luna trecută din cauza pandemiei.

Cu toate acestea, economia țării urmează să sufere cea mai profundă scufundare din anii 1970, anul acesta, iar perspectivele sunt reduse. Rapoartele Institutului Economic Elvețian KOF au constatat că a existat o creștere a insolvențelor după expirarea suspendării de către guvern a depunerilor de cereri și că mulți lucrători independenți aveau puține rezerve financiare.

Europa, în fața unei noi crize: Rata natalității se prăbușește din cauza epidemiei și a problemelor economice

Amintim că pandemia de coronavirus și criza economică pe care a generat-o i-a descurajat și mai mult pe europeni să-și întemeieze familii și să aducă pe lume copii. În lipsa siguranței unui job, a unei situații economice stabile și în contextul unor sisteme sanitare aflate pe marginea prăpastiei, tot mai multe femei au ales să-și amâne planurile de a deveni mame. Situația este valabilă mai ales în sudul continentului, unde țări puternic afectate de epidemiei nici nu-și reveniseră bine din recesiunile anilor trecuți. Se cască astfel și mai mult prăpastia dintre nordul european bogat și sudul sărac. Și, toate acestea, în contextul în care populația de pe continent deja e îmbătrânită și natalitatea e în scădere mai peste tot.Mare atenție! Dacă vezi acest obiect în cabina de probă sau în toaleta publică pleacă urgent de acolo. Ce este, de fapt

Tot mai multe date arată că pandemia de coronavirus i-a descurajat pe mulți europeni să facă copii, iar asta e valabil mai ales în țările din sud, precum Italia și Grecia, unde rata natalității deja era în puternic declin.

 

Citeşte mai multe despre:   Elvetia,   economie,   lockdown