Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe CORONAVIRUS | Germania a inclus județele Alba și Cluj pe lista ”zonelor de risc”. Lista completă

CORONAVIRUS | Germania a inclus județele Alba și Cluj pe lista ”zonelor de risc”. Lista completă

Un articol de: Elena Stanciu - 01 Oct 2020, 16:12
CORONAVIRUS | Germania a inclus județele Alba și Cluj pe lista ”zonelor de risc”. Lista completă Externe

Autoritățile germane au inclus încă două județe din România, Alba și Cluj, pe lista ”zonelor de risc” în contextul pandemiei de coronavirus. Astfel, în acest moment, persoanele care intră pe teritoriul Germaniei venind din municipiul București și 14 județe ale țării trebuie să se autoizoleze, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului român al Afacerilor Externe (MAE).  

 

București și 14 județe din România se află pe lista „zonelor de risc” stabilită de autoritățile germane: Alba și Cluj, noile județe incluse în categorie

 

”Autoritățile germane au actualizat lista «zonelor de risc» din România, cu intrare în vigoare din 30 septembrie 2020, și au adoptat o serie de măsuri suplimentare menite să limiteze răspândirea COVID-19, care vor fi puse în aplicare de la 1 octombrie 2020.

Astfel, județele Alba și Cluj au fost introduse pe lista zonelor de risc din România. La acest moment, alături de municipiul București, 14 județe din România se află pe lista «zonelor de risc»: Alba, Bacău, Bihor, Brăila, Brașov, Caraș-Severin, Cluj, Covasna, Iași, Ilfov, Neamț, Prahova, Vaslui, Vâlcea. Județele retrase din listă până în prezent sunt următoarele: Argeș (la 16.09), Buzău (la 09.09), Dâmbovița (la 16.09), Galați (09.09), Gorj (la 02.09), Ialomița (la 20.08), Mehedinți (la 20.08), Neamț (la 02.09, dar reintrodus la 16.09), Timiș (la 20.08) și Vrancea (la 09.09)”, au transmis reprezentanții MAE.

 

Ce reguli trebuie să respecte românii care ajung în Germania venind din ”zonele de risc”

 

Astfel, guvernul federal și guvernele de land au stabilit că toate persoanele, indiferent de cetățenie, care intră pe teritoriul Germaniei după ce s-au aflat într-una din „zonele de risc“, oricând în ultimele 14 zile înainte de sosire, ”sunt obligate să se deplaseze – cât mai direct, cu minimizarea contactelor – și să se autoizoleze la domiciliu sau în alte spații de cazare adecvate pentru o perioadă de 14 zile de la sosire. Respectarea obligației de autoizolare este verificată de autoritățile de land atât aleatoriu, cât și în cadrul anchetelor epidemiologice uzuale”.

Totodată, începând din 1 octombrie, trebuie să se autoizoleze și persoanele care prezintă un test COVID-19 negativ, efectuat anterior intrării în Germania.O femeie din Argeș a găsit 10.000 de lei într-o parcare și a crezut că poate să-i păstreze. După patru zile cineva i-a bătut la ușă

„Potrivit noilor dispoziții, autoizolarea poate fi suspendată mai devreme decât termenul de 14 zile numai dacă este efectuat un test începând cu a cincea zi după intrarea în Germania și doar de la momentul comunicării unui rezultat negativ al testării. O astfel de testare se poate efectua la medicul de familie sau la autoritățile locale de sănătate și este gratuită în primele 10 zile de la sosirea în Germania dintr-o zonă de risc. Mai multe informații pot fi obținute la linia telefonică dedicată 116 117”, transmit reprezentanții MAE.

În plus, ”dacă persoanele care au venit din zone de risc încep să prezinte simptome specifice COVID-19 (dificultăți de respirație, tuse, febră sau pierderea gustului/mirosului) în decurs de 14 zile de la momentul intrării în Germania, inclusiv după o eventuală testare negativă și suspendare a carantinei inițiale, devine obligatorie autoizolarea și contactarea imediată a Autorității locale de Sănătate”.

Totodată, MAE precizează că românii care vin din județele care nu sunt incluse pe lista ”zonelor de risc” vor trebui să respecte toate obligațiile specifice călătorilor din zone de risc dacă se deplasează cu avionul spre Germania de la un aeroport aflat într-un județ listat.

De asemenea, persoanele care intră pe teritorul german venind din zonele de risc trebuie să completeze un „formular de debarcare” – Public Health Passenger Locator Form (vezi AICI varianta în limba română). Documentul va fi trimis Autorităților locale de Sănătate în termen de o zi de la sosire, astfel încât acestea să fie informate și să monitorizeze respectarea carantinei.

 

Ce riscă cei care încalcă regulile instituite pe teritoriul Germaniei

 

Pe de altă parte, aceste reguli nu se aplică în cazul celor care tranzitează teritoriul german.

”Tranzitul presupune părăsirea cât mai directă a teritoriului german, evitarea oricărui contact strâns cu alte persoane și respectarea măsurilor specifice de protecție: distanțare socială, igienă, mască etc.. Sunt permise scurte opriri pentru procurarea de alimente sau combustibil, însă nu și cele de tip turistic ori de afaceri, vizite, cazări, încheierea unor contracte ș.a”, se mai arată în comunicatul MAE.

Încălcarea acestor reguli se pedepsesc cu amenzi în valoare de până la 25.000 EUR.

Citeşte mai multe despre:   Germania,   COVID-19,   coronavirus