Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe CORONAVIRUS | Grecia a anunțat că suspendă până marți emiterea formularelor de călătorie pentru turiștii care intră în țară cu mașina. Ce se întâmplă cu cei care nu au obținut încă documentul

CORONAVIRUS | Grecia a anunțat că suspendă până marți emiterea formularelor de călătorie pentru turiștii care intră în țară cu mașina. Ce se întâmplă cu cei care nu au obținut încă documentul

Un articol de: Traian Avarvarei - 11 Iul 2020, 17:48
CORONAVIRUS | Grecia a anunțat că suspendă până marți emiterea formularelor de călătorie pentru turiștii care intră în țară cu mașina. Ce se întâmplă cu cei care nu au obținut încă documentul Externe

Autoritățile din Grecia anunță că până marți noapte a fost suspendată emiterea de formulare de călătorie pentru turiștii care călătoresc cu mașina sau cu autocarul către Republica Elenă. Decizia de suspendare a sistemului implementat pe travel.gov.gr a fost luată pentru punerea la punct a noilor măsuri stabilite de autorități pentru intrarea în țară a cetățenilor străini. În aceste condiții, românii care au obținut deja formularul și au primit codul unic pot pleca în vacanță. În schimb, cei care nu au intrat încă în posesia documentului nu mai pot ajunge în Grecia decât începând de marți.

 

Formularele necesare pentru intrarea în Grecia pe cale rutieră, suspendate până marți

 

”Platforma electronică care permite completarea formularului Passenger Locator Form nu va fi disponibilă până marți, 14 iulie, ora 00.01 pentru intrarea în Grecia pe cale rutieră. Astfel, cetățenii români care au completat deja aceste formulare vor putea intra în Republica Elenă prin punctul de trecere a frontierei Kulata-Promachonas, iar cei care nu au formularul completat până la acest moment vor trebui să își reprogrameze călătoria începând cu miercuri, 15 iulie. Formularele electronice sunt în continuare disponibile pentru intrare pe cale aeriană sau maritimă”, se arată într-un comunicat de presă al MAE. 

Totodată, autoritățile elene au anunțat că testul negativ pentru COVID-19 va fi necesar pentru intrarea în țară pe la punctul Kulata-Promachonas, începând de miercuri, 15 iulie, de la ora 6.00, și nu de marți, așa cum se anunțase în primă instanță. Turiștii vor putea astfel să intre pe teritoriul elen doar dacă vor avea asupra lor un test molecular pentru COVID-19, cu rezultat negativ. Testul de laborator RT-PCR trebuie să fi fost făcut cu cel mult 72 de ore înainte de momentul în care aceștia ajung la punctul de trecere a frontierei. Este vorba despre un test pe bază de probe orofaringiene sau nazofaringiene.

Probele trebuie să fie prelucrate în laboratoare naţionale de referinţă, laboratoare naţionale de sănătate publică sau laboratoare private acreditate de autorităţile naţionale cu atribuţii de acreditare, nu în mod specific pentru COVID-19.

De asemenea, certificatul trebuie să fie completat în limba engleză și să conțină datele de identitate ale turistului.

Documentele care nu vor cuprinde toate aceste date nu vor fi acceptate de autoritățile din Grecia.

În același timp, va continua testarea aleatorie a turiștilor la granița elenă.Lovitură în televiziune! Transferul lui Mircea Badea...

 

Îngrijorare în rândul turiștilor români care au vacanțe planificate în Grecia

 

În aceste condiții, încă de vineri, atunci când autoritățile din Grecia au anunțat noile reguli de călătorie pentru cei care vor să intre în țară, turiștii români care și-au planificat concediile pe teritoriul elen au început să fie îngrijorați că vacanțele le vor fi date peste cap.

Asta fie pentru că unii dintre ei ar trebui să ajungă în destinația de vacanță chiar la începutul săptămânii viitoare, atunci când intră în vigoare noile reguli, și nu mai au timpul necesar pentru a face testul pentru COVID-19, fie pentru că în acest moment este destul de greu să obții un test valabil într-un interval de 72 de ore atunci când ai planificat un drum cu mașina până în Grecia. În multe cazuri, în România, rezultatul unui test pentru infecția cu noul coronavirus poate veni și în 24-48 de ore sau chiar mai mult, în funcție de laborator.

Oamenii s-au plâns, pe grupurile de călătorie de pe Facebook, că testul pe care trebuie să îl facă în țară înseamnă o cheltuială consistentă în plus față de costul vacanței, mai ales că este vorba despre un concediu cu întreaga familie. Pe de altă parte, sunt și persoane care susțin că în acest context vor renunța să mai călătorească în Grecia în acest an.

O reacție a venit în acest context și din partea premierului Ludovic Orban care a anunțat că va da dispoziții ca toate centrele acreditate să facă, cu prioritate, teste COVID pentru cei care au sejururi planificate în Grecia.


 

Citeşte mai multe despre:   Grecia,   coronavirus,   COVID-19