Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe CORONAVIRUS | Italia: Diferențe majore între bilanțul deceselor din regiunile învecinate Lombardia și Veneto. Ce strategie au adoptat autoritățile din Veneto pentru a ține sub control numărul infecțiilor cu COVID -19

CORONAVIRUS | Italia: Diferențe majore între bilanțul deceselor din regiunile învecinate Lombardia și Veneto. Ce strategie au adoptat autoritățile din Veneto pentru a ține sub control numărul infecțiilor cu COVID -19

Un articol de: Elena Stanciu - 31 Mar 2020, 14:39
CORONAVIRUS | Italia: Diferențe majore între bilanțul deceselor din regiunile învecinate Lombardia și Veneto. Ce strategie au adoptat autoritățile din Veneto pentru a ține sub control numărul infecțiilor cu COVID -19 Foto: Pixabay Externe

Italia este cea mai afectată țară din Europa de pandemia de coronavirus și a doua la nivel mondial, după Statele Unite ale Americii. De la o zi la alta autoritățile de la Roma raportează sute de noi decese și mii de noi cazuri de contaminare. În acest context, Guvernul din Peninsulă încearcă să ia cele mai potrivite măsuri pentru a opri răspândirea COVID-19 și pentru a gestiona toate problemele apărute la nivel economic și social ca urmare a restricțiilor impuse prin instituirea stării de urgență. În același timp, specialiștii din domeniul medical caută cea mai bună metodă de a inversa cursul îmbolnăvirilor. Una dintre variante este cea a testării în masă a populației, soluție la care au recurs autoritățile din regiunea Veneto, unde numărul îmbolnăvirilor este astăzi simțitor mai scăzut decât cel din Lombardia, zona unde au fost raportate cele mai multe cazuri de infecție. Metoda testării unui număr mare de oameni este totuți privită cu suspiciune de unii specialiști.  

Potrivit datelor publicate, luni, 30 martie, în regiunea Lombardia au fost confirmate 42.142 de cazuri de contaminare, cu 6.818 de persoane care și-au pierdut viața. Pe de altă  parte, în Veneto, la aceeași dată erau raportate 8.724 de cazuri de COVID-19, iar bilanțul deceselor era de 436 de victime. Este vorba despre un decalaj important, dacă ținem cont de faptul că primele focare din cele două regiuni, cele din Vo și Codogno, au fost descoperite în aceleași zile.

Foto: epicentro.iss.it

De exemplu, prin metoda testării în masă a fost ținută sub control situația din localitatea Vo, din regiunea Veneto, unul dintre primele focare de pe teritoriul Italiei.

”Strategia noastră este cea folosită în toate epidemiile. Este cea clasică a supravegherii active. (...) Asta înseamnă că dacă o persoană sună și spune că nu se simte bine, în loc să fie lăsată singură acasă, fără supraveghere, aceasta va fi preluată de o unitate mobilă a Crucii Roșii și vor fi testați membrii familiei, prietenii și vecinii, pentru că acolo unde este un purtător sănătos, sunt și alte persoane infectate”, a explicat Andrea Crisanti, directorul departamentului de Medicină Moleculară și profesor de Epidemiologie și Virologie la Spitalul Universității din Padova, potrivit fanpage.it.

Andrea Crisanti, care a gestionat situația din Vo, a subliniat că imediat ce a fost identificată prima persoană infectată din această localitate, întreaga populație a fost testată.

„Am constatat că 3% din populație este pozitivă. Este un lucru uriaș. Foarte mulți dintre acești oameni erau asimptomatici. În plus, în cea de-a doua selecție am arătat că oamenii care au locuit alături de persoane testate pozitiv, dar fără simptome, s-au infectat”, a mai precizat profesorul Andrea Crisanti.

Totodată, referindu-se la diferențele dintre felul în care situațiile infecțiilor au fost gestionate în regiunile Veneto și Lombardia, specialistul a precizat: „Mă tem că în Italia lipsește cultura epidemiologică pentru a face față epidemiilor”.

Andrea Crisanti susține că diferențele vin și din faptul că cifrele din Lombardia nu prezintă situația reală a îmbolnăvirilor. Analizând numărul infecțiilor confirmate și pe cel al deceselor, se constată că rata de mortalitate din Veneto este de 3%, în timp ce în Lombardia aceasta ajunge până la 12%.

”În Lombardia, numărul de cazuri de la domiciliu nu este raportat. Această diferență creează imaginea prăbușirii sistemului de sănătate din Lombardia. Nu este vorba despre faptul că în Lombardia mor mai mulți oameni. Adevărul este că numărul persoanelor infectate este mult mai mare, dar nu sunt detectate", a mai precizat specialistul.

Astfel, în Lombardia se află 60% din totalul deceselor provocate de noul coronavirus în Italia și 42% dintre cazurile de contaminare de la nivel național.

Despre situațiile extrem de diferite dintre cele două regiuni italiene a vorbit și prof dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie. Acesta a subliniat că faptul că autoritățile din Veneto au reușit să țină oarecum sub control răspândirea virusului, datorită sistemului de treiere a pacienților. Astfel, persoanele cu forme ușoare sau medii de COVID-19 nu au fost tratate în spitale, ceea ce a redus povara pusă pe unitățile medicale.

“Regiunea Veneto, care e învecinată cu Lombardia, a avut o extrem de bună gestionare a pacienților cu noul coronavirus. (...) Unul din elementele cheie ale celor din Venetto a constat în internarea a 80% dintre pacienţi, în afară spitalelor. Deci ei nu erau internaţi în spital, erau internaţi în hoteluri care au fost rechiziţionate practic, şi în aceste hoteluri unde erau tratate cazurile uşoare sau medii exista personal medical, care să supravegheze cât de cât. Au ţinut funcţionale în felul ăsta spitalele. Decât în Lombardia, unde practic au blocat spitalele cu pacienţi cu forme uşoare şi medii, iar pacienţii cu forme grave nu au mai avut loc”, a declarat Alexandru Rafila pentru Știrile Pro TV.

Metoda testării în masă a populației care și-a dovedit eficiența în Veneto are însă și contestatari.

Unele voci susțin persoanele asimptomatice sunt mai puțin contagioase, prin urmare, este mai util ca atenția autorităților să se concetreze asupra persoanelor care prezintă simptome. În același timp, sunt specialiști care susțin că testarea rapidă poate să nu dea rezultate foarte exacte și astfel nu este un instrument fiabil. În plus, o persoană testată negativ astăzi, poate deveni pozitivă mâine, anulând astfel utilitatea testelor rapide.

La ora transmiterii acestei știri, Italia sunt confirmate 101.739 de cazuri de contaminare cu COVID-19, bilanul deceselor ajungând la 11.591, la nivel național.

Citeşte mai multe despre:   Lombardia,   Veneto,   Italia,   COVID-19