Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe CORONAVIRUS | O femeie asimptomatică a infectat 71 de persoane, după ce a folosit liftul din blocul în care locuia

CORONAVIRUS | O femeie asimptomatică a infectat 71 de persoane, după ce a folosit liftul din blocul în care locuia

Un articol de: George Lupu - 14 Iul 2020, 18:03
CORONAVIRUS | O femeie asimptomatică a infectat 71 de persoane, după ce a folosit liftul din blocul în care locuia Foto: Pixabay Externe

O femeie care nu știa că este infectată cu noul coronavirus a infectat cel puțin 71 de persoane după ce a folosit liftul unui bloc, se arată într-un nou studiu. Aceasta s-a întors recent la casa sa din provincia chineză Heilongjiang, după o călătorie din SUA, pe 19 martie, potrivit unui articol publicat de Centrul pentru controlul și prevenirea bolilor din SUA. Anterior, Heilongjiang nu a raportat niciun nou caz de Covid-19 timp de opt zile.

 

Femeia asimtomatică a transmis infecția după ce a folosit liftul

 

Femeia  nu prezenta niciun simptom Covid-19 și a fost testată negativ când s-a întors din călătorie, dar i s-a impus carantina la domiciliu. Aceasta a folosit liftul clădirii în care locuia, iar studiul arată că vecinul care a folosit același lift, deși nu a avut un contact apropiat, s-ar fi infectat și ar fi transmis boala mai departe, scrie metro.co.uk.

În zilele următoare, vecinul, mama sa și iubitul mamei au participat la o petrecere cu alte persoane, dintre care la câteva zile distanță una a ajuns la spital din cauza unui atac cerebral. Alături de această persoană au stat și fii care au participat la petrecerea respectivă.

Primul caz confirmat pozitiv a fost contactul direct al vecinului, respectiv iubitul mamei sale. A urmat vecinul și mama sa, dar și pacientul internat în spital în urma accidentului cerebral. Acesta fusese mutat între timp la un alt spital. 

În timpul internării, alte 28 de persoane au fost infectate cu coronavirus în zona de gardă și alte persoane în zona computerului tomograf sau pe alte secții ale spitalului, inclusiv 5 asistente și un medic. La cel de al doilea spital au fost 20 de persoane infectate de pe secția unde fusese internat pacientul.

Abia pe 9 aprilie cei care realizau anchetele epidemiologice au aflat de femeia întoarsă recent din Statele Unite. Aceasta a fost testată, iar testul pentru anticorpi a ieșit pozitiv.

 A fugit la mare, la Mamaia, deşi părinţii n-o lăsau. Le-a trimis o poză de acolo, dar şoc: au văzut cum arată de la talie în jos

Izolarea și carantinarea persoanelor asimptomatice, neconstituționale

 

Acest studiu aduce încă o dată în discuție cât de repede se poate răspândi noul coronavirus în rândul contacților persoanelor asimptomatice.   În acest context, amintim faptul că, în România, judecătorii Curţii Constituţionale au decis că internarea şi carantinarea obligatorie a pacienţilor Covid-19, prin ordin de ministru, sunt neconstituţionale. Judecătorii susțin că aceasta este o „veritabilă privare de libertate”. Această decizie a permis ca pacienții asimptomatici să părăsească spitalele.

Reprezentanții corpului medical din România a criticat dur decizia CCR. Managerul Spitalului Victor Babeș din Timișoara, Cristian Oancea, consideră, în contextual creșterii alarmante a numărului de persoane testate pozitiv cu noul coronavirus, că legea CCR, care permite pacienților să plece din spitale, aduce un mare deserviciu României.

Oancea a relatat, marți, pentru B1 TV, două întâmplări halucinante. În primul caz, pacienții vin la spital, anunță că sunt pozitivi și pleacă, iar în al doilea caz pacienții refuză tratamentul din cauza teoriilor conspiraționiste.

  

 

 

Citeşte mai multe despre:   COVID-19