Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe CORONAVIRUS | Primul vaccin spaniol împotriva Covid este autorizat pentru testare internațională

CORONAVIRUS | Primul vaccin spaniol împotriva Covid este autorizat pentru testare internațională

Un articol de: Irina Mina - 28 Oct 2020, 17:35
CORONAVIRUS | Primul vaccin spaniol împotriva Covid este autorizat pentru testare internațională Externe

Vaccinul RUTI împotriva noului coronavirus, dezvoltat de un cercetător la Spitalul Germans Trias i Pujol din Catalonia, Spania, şi fabricat de compania farmaceutică Archivel Farma, este primul de origine spaniolă care primeşte autorizaţia pentru a realiza teste clinice internaţionale care vor fi efectuate în Argentina.

Spania: Primul vaccin împotriva Covid este autorizat pentru testare internațională

După cum a raportat compania, vaccinul, realizat iniţial împotriva tuberculozei, se preconizează a fi eficace şi împotriva altor infecţii virale precum noul coronavirus, astfel încât a primit aprobarea Administraţiei Naţionale a Medicamentelor, Alimentelor şi Dispozitivelor Medicale (ANMAT) din Argentina pentru desfăşurarea de teste clinice.

Este vorba despre un studiu ”dublu-orb” (double-blind) cu placebo, pe o durată de 9 luni, pentru a evalua eficacitatea vaccinului RUTI în prevenirea infectării şi diminuării ratei de mortalitate provocată de virusul SARS-CoV-2 în rândul personalului sanitar, scrie lavanguardia.com.

Vaccinul a fost dezvoltat de Pere-Joan Cardona, de la Serviciul de Microbiologie din Can Ruti, şi se bazează pe aşa numita ”imunitate înnăscută antrenată”, altfel spus pe stimularea cu ajutorul vaccinului a imunităţii corpului şi ”dotarea sa cu memorie”, pentru a genera un răspuns mai bun şi mai rapid la expunerea la virus.

Dacă se va dovedi eficient, RUTI ar putea sta la baza unor vaccinuri antivirale cu spectru larg, graţie mecanismului său alternativ la generarea de anticorpii pe care îi produce vaccinarea clasică. Această nouă opţiune terapeutică ar putea fi folosită şi ca primă soluţie în epidemiile provocate de noi virusuri sau în cazul mutaţiilor suferite de un virus pandemic în urma cărora vaccinurile existente îşi pierd eficienţa iniţială.

De asemenea, ar putea fi folosit pentru întărirea imunităţii la categoriile de populaţie care nu răspund la vaccinurile specifice sau complementar la vaccinurile care generează anticorpi, de exemplu cele dezvoltate împotriva COVID-19.

„Conceptul de imunitate instruită apare ca o alternativă interesantă și inovatoare de explorat ca strategie de prevenire, inițial asupra personalului medical”, a explicat medicul care conduce studiul în Argentina, Waldo Belloso, care a admis că „obținerea de vaccinuri specifice cu eficacitate suficientă și disponibile pentru utilizare în masă va necesita timp”.

După ce a primit avizul autorităţilor argentiniene, compania RUTI Immune, creată de Archivel Farma pentru a produce vaccinul, a demarat deja procedurile pentru ca dozele să poată ajunge în ţara sud-americană unde vor fi administrate unui număr de 369 de angajaţi din diferite centre sanitare.

În Spania, potrivit companiei, vaccinul va putea fi testat curând în cadrul unui test clinic, similar celui din Argentina, prin intermediul Institutului Germans Trias i Pujol (IGTP).S-a ascuns sub pat ca să-i facă o surpriză iubitului. El a intrat în cameră, iar ea, de pe parchet, a trăit şocul cel mare

”Trei sau patru vaccinuri” urmează să fie disponibile la sfârşitul lui 2020 sau începutul lui 2021

Amintim că președintele Consiliului European, Charles Michel, este optimist în ceea ce privește distribuția mult așteptatului vaccin împotriva noului coronavirus.

Acesta a declarat într-un interviu pentru RTL că trei sau patru vaccinuri urmează să fie disponibile până la sfârşitul lui 2020 şi începutul lui 2021 în Uniunea Europeană (UE).

”Potrivit informaţiilor noastre, sperăm ca, începând de la sfârşitul anului şi de la începutul anului viitor, trei sau patru vaccinuri să fie disponibile în mod treptat”, a declarat liderul UE.

”Comisia Europeană (CE), în numele statelor membre (UE), a semnat numeroase contracte pentru a ne asigura că, atunci când sunt disponibiloe vaccinuri, vom putea beneficia de dozele de care avem nevoie”, a dat asigurări fostul premier belgian.

Românii care vor avea acces primii la vaccinul pentru Covid

Un prim vaccin anti-Covid ar putea apărea pe piață la începutul anului viitor. Potrivit Comisiei Europene, toate statele membre ale Uniunii Europene (UE) vor avea acces la vaccinurile împotriva noului coronavirus în același timp, în funcție de dimensiunea populației.

Prioritate la vaccin vor avea însă personalul medical, bătrânii, persoanele bolnave și angajații care asigură serviciile esențiale.

 

Citeşte mai multe despre:   vaccin anti-Covid,   Spania,   coronavirus