Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe CORONAVIRUS | Republica Moldova: Chişinău şi alte localităţi instituie stare de urgenţă în sănătate publică

CORONAVIRUS | Republica Moldova: Chişinău şi alte localităţi instituie stare de urgenţă în sănătate publică

Un articol de: Irina Mina - 29 Sep 2020, 10:05
CORONAVIRUS | Republica Moldova: Chişinău şi alte localităţi instituie stare de urgenţă în sănătate publică Foto: Inquam Photos / George Călin Externe

Peste 25 de de unități administrativ-teritoriale din Republica Moldova vor institui, începând cu 1 octombrie, starea de urgență în sănătate publică  în contextul pandemiei de coronavirus, având în vedere stabilirea gradului de alertă „cod roșu” pentru acestea. Printre localitățile vizate se înscrie capitala Chișinău.

26 de de unități administrativ-teritoriale din Republica Moldova, în stare de urgenţă, în contextul pandemiei de SARS-CoV-2

Mai exact, 26 de unități administrativ-teritoriale, printre care și Chișinău, vor impune stare de urgență, potrivit deciziei luate de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP), luni, 28 septembrie.

Conform hotărârii, citate de IPN.md, comisiile teritoriale extraordinare de sănătate publică vor institui măsurile de sănătate publică, în corespundere cu gradul de alertă din teritoriul administrativ gestionat. Ajustarea măsurilor de sănătate publică, ce vizează activitatea instituțiilor de învățământ, instituțiilor medico-sanitare, instituțiilor de prestare a serviciilor publice, instituțiilor de ordine publică, a agenților economici, birourilor electorale și a secțiilor de votare, vor fi coordonate în prealabil cu Comisia națională extraordinară de sănătate publică.

Hotărârile Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică sunt executorii pentru autoritățile administrației publice centrale și locale, pentru persoanele fizice și juridice, indiferent de domeniul de activitate și forma juridică de organizare. Nerespectarea acesteia poate servi temei pentru tragere la răspundere contravențională sau penală a persoanelor vinovate.

Stare de urgență în Slovacia și Cehia: Noi măsuri în lupta cu Covid-19

Amintim că Slovacia și Republica Cehă vor decreta stare de urgență în cursul acestei săptămâni, din cauza evoluției alarmante a pandemiei de COVID-19 din cele două țări. Premierii celor doi țări au făcut anunțul în cursul zilei de luni, după ce pe teritoriul fiecăreia dintre ele s-a înregistrato creștere alarmantă a numărului de cazuri.

Astfel că, guvernul slovac ar urma să asopte măsura în cursul zilei de miercuri, și ar fi a doua de acest gen din 2020.

„Situaţia este extrem de gravă şi consider că trebuie să adoptăm măsuri foarte radicale şi foarte îndrăzneţe”, a declarat premierul slovac Igor Matovic, finalul unei celule de criză organizată în țara sa.

Restricțiile luate de guvernul slovac ar include interzicerea tuturor evenimentelor sportive, culturale, serviciilor religioase, începând cu data de 1 octombrie. Mai mult decât atât, în cazul nunților și al înmormântărilor, ceremoniile pot fi autorizate și organizate doar dacă participanții prezintă teste engative pentru infecția cu noul coronavirus.

Restaurantele, barurile și cafenele se vor închide la orele 22.00, iar persoanele care nu locuiesc împreună și doresc să se apropie la mai mult de 2 metri în exterior, vor fi obligate să poarte mască.BOMBĂ în showbiz! George Burcea și Viviana Sposub au anunțat că vor fi ...

Totodată, în Republica Cehă ar urma să fie decretată starea de urgență în acestă săptămână. Miercuri seara, guvernul ceh ar urma să se întâlnească într-o reuniune extraordinară. Premierul Andrej Babis a anunțat întâlnirea, iar în cadrul acesteia ar urma să fie aprobată starea de urgență pe teritoriul țării.

 

Citeşte mai multe despre:   Republica Moldova,   stare de urgenta,   coronavirus