Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe CORONAVIRUS | Spania prelungește starea de alertă până la 21 iunie. 1 iulie, data probabilă a restabilirii libertății de circulație

CORONAVIRUS | Spania prelungește starea de alertă până la 21 iunie. 1 iulie, data probabilă a restabilirii libertății de circulație

Un articol de: Andrei Ștefan - 03 Iun 2020, 23:39
CORONAVIRUS | Spania prelungește starea de alertă până la 21 iunie. 1 iulie, data probabilă a restabilirii libertății de circulație Externe

La finele lunii mai, premierul socialist Pedro Sanchez a declarat că va cere o a șasea și ultima prelungire a stării de alarmă de pe teritoriul Spaniei.

De asemenea, șeful guvernului de la Madrid le-a spus liderilor regionali că își vor recăpata majoritatea competențelor pentru a gestiona relaxarea restricțiilor, în faza 3 (din cele patru etape) a planului de ieșire din carantină.

„Faza 3” este cea mai avansată și cuprinde „flexibilizarea mobilității generale”. Cu toate acestea, deși această etapă este cea mai permisivă dintre toate, chiar și atunci cetățenii Spaniei vor trăi sub recomandarea de a purta măști în transportul public.KAUFLAND / LIDL / CARREFOUR / PROFI / MEGA IMAGE / AUCHAN. ANUNŢUL CE AFECTEAZĂ TOŢI CLIENŢII DIN ROMANIA

Treptat, magazinele vor putea primi clienți la 50% din capacitate, cu obligația de a exista o distanță minimă de doi metri între oameni. Despre efectul acestei faze asupra restaurantelor premierul Pedro Sanchez nu a vrut să ofere prea multe detalii, dar a explicat că relaxarea restricțiilor va continua, cu condiția ca aceste localuri să respecte măsurile de distanță socială.

Fiecare fază a fost gândită pentru o durată minimă de două săptămâni, interval ce coincide cu perioada de incubație a bolii.

 

Starea de alertă, prelungită în Spania până la 21 iunie

 

Miercuri, parlamentul spaniol a votat prelungirea până la 21 iunie a stării de alertă, în lupta contra răspândirii noului coronavirus. De asemenea, premierul Pedro Sanchez speră să restabilească libertatea de circulaţie în toată ţara până la 1 iulie, când vor fi primiți în țară și primii turiști străini.

Deputaţii au aprobat măsura cu 177 de voturi pentru, 155 împotrivă şi 18 abţineri.

Astfel, Pedro Sanchez s-a asigurat de voturile unor partide mai mici pentru a obţine trecerea acestei măsuri de excepţie, neavând majoritatea în parlament.

Starea de alertă în Spania a fost decretată pe 14 martie, odată cu confirmarea primului caz de coronavirus. Ulterior, aceasta a fost prelungită de cinci ori, una dintre izolările cele mai stricte din lume.

Pentru a-și motiva alegerile, Sanchez a afirmat că "era necesar să oprim practic tot pentru a stopa propagarea virusului. A fost teribil de dur, dar şi teribil de eficient".

 

Niciun deces cauzat de COVID-19 în ultimele 48 de ore

 

De la începutul lunii, niciun deces cauzat de COVID-19 nu a mai fost raportat în Spania, ceea ce indică trendul descendent cu privire la numărul de infectări, respectiv de decese.

De luni, Spania se află în cea de-a doua etapă de relaxare, iar perspectivele se anunță optimiste.

Tot luni, specialiștii au raportat o scădere de 70% a infecțiilor. Mai mult, în ultimele 7 zile, doar 35 de cetățeni spanioli au murit în urma infectării cu noul coronavirus

De la începutul pandemiei, peste 287.000 de oameni au fost infectați cu noul coronavirus pe teritoriul Spaniei, iar 27.000 dintre aceștia și-au pierdut viața, până în prezent.

Citeşte mai multe despre:   Spania,   Pedro Sanchez,   coronavirus,   COVID-19