Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe CORONAVIRUS | Studiu: Creierul, îmbătrânit cu 10 ani de infecția cu SARS-CoV-2

CORONAVIRUS | Studiu: Creierul, îmbătrânit cu 10 ani de infecția cu SARS-CoV-2

Un articol de: Irina Mina - 28 Oct 2020, 19:01
CORONAVIRUS | Studiu: Creierul, îmbătrânit cu 10 ani de infecția cu SARS-CoV-2 Foto: Foto: Hepta - Abaca Press / Utrecht Robin/ABACAPRESS.C Externe

Persoanele care se recuperează după COVID-19 pot suferi efecte semnificative asupra funcției creierului, cele mai grave cazuri de infecție fiind legate de declinul mental echivalent cu îmbătrânirea creierului cu 10 ani, au avertizat marți cercetătorii.

Infecția de Covid-19, legată de deficite cognitive substanțiale

Un studiu condus de Adam Hampshire, medic la Imperial College London, care a fost făcut pe mai mult de 84.000 de persoane, a constatat că, în unele cazuri severe, infecția cu coronavirus este legată de deficite cognitive substanțiale.

„Analizele noastre ... se aliniază opiniei că există consecințe cognitive cronice ale COVID-19”, au scris cercetătorii într-un raport, transmite Reuters.

„Oamenii care și-au revenit, inclusiv cei care nu mai raportează simptome, au prezentat deficite cognitive semnificative”, au adăugat ei.

Testele cognitive măsoară cât de bine îndeplinește creierul sarcini, cum ar fi amintirea cuvintelor sau îmbinarea pieselor pe un puzzle. Astfel de teste sunt utilizate pe scară largă pentru a evalua performanța creierului în boli precum Alzheimer și pot ajuta, de asemenea, medicii să evalueze tulburările cerebrale temporare.

Echipa din Hampshire a analizat rezultatele a 84.285 de persoane care au finalizat un studiu numit Great British Intelligence Test. Constatările, care nu au fost încă revizuite de alți experți, au fost publicate online pe site-ul MedRxiv.

Cercetătorii au declarat că deficitele cognitive au avut „o dimensiune substanțială a efectului”, în special în rândul persoanelor care au fost spitalizate cu COVID-19, cele mai grave cazuri arătând efecte „echivalente cu declinul mediu de 10 ani al performanței creierului, la persoane cu vârsta cuprinsă între 20 și 70 de ani”.

Cu toate acestea, oamenii de știință care nu au fost implicați direct în studiu au spus că rezultatele sale ar trebui privite cu o anumită prudență.

„Funcția cognitivă a participanților nu a fost cunoscută pre-COVID și rezultatele nu reflectă, de asemenea, recuperarea pe termen lung - astfel încât orice efect asupra cunoașterii poate fi pe termen scurt”, a spus Joanna Wardlaw, profesor de neuroimagistică aplicată la Universitatea din Edinburgh.S-a ascuns sub pat ca să-i facă o surpriză iubitului. El a intrat în cameră, iar ea, de pe parchet, a trăit şocul cel mare

Citeşte mai multe despre:   coronavirus,   creier