Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe CORONAVIRUS | Studiu: Virusul circulă în Franţa încă din noiembrie 2019

CORONAVIRUS | Studiu: Virusul circulă în Franţa încă din noiembrie 2019

Un articol de: Irina Mina - 10 Feb 2021, 16:49
CORONAVIRUS | Studiu: Virusul circulă în Franţa încă din noiembrie 2019 Turnul Eiffel, Paris / Foto: Irina Mina Externe

În Franţa noul coronavirus se afla în circulaţie încă din noiembrie 2019, potrivit unor lucrări ale unor cercetători francezi, care pun în dificultate ipoteza apariţiei şi răspândirii Covid-19 dintr-o piaţă din oraşul chinez Wuhan la începutul lui decembrie 2019.

Chemați de mai multe cazuri clinice premergătoare epidemiei Covid-19, medicii de la spitalul Albert-Schweitzer din Colmar (Haut-Rhin) au reanalizat, în mai, câteva sute de scanări toracice ale pacienților internați la stabilirea lor din octombrie 2019, pentru pneumopatii severe. Unul dintre acești pacienți, internat la 16 noiembrie, a avut leziuni sugestive pentru Covid-19. Prin urmare, la acea dată a fost suspectată prezența noului coronavirus pe teritoriul francez, dar fără analiza probelor biologice, ipoteza a rămas fragile, scrie Le Monde.

Studiu: Coronavirusul circulă în Franţa din noiembrie 2019

 

Lucrarea cercetătorilor francezi a fost publicată sâmbătă, 6 februarie, în Jurnalul European de Epidemiologie și susține aceste observații: acestea indică, cu un nivel ridicat de dovezi, că SARS-CoV-2 circula deja în Franța în noiembrie 2019.

Cercetătorii, conduși de profesorul Fabrice Carrat, directorul Institutului Pierre-Louis pentru Epidemiologie și Sănătate Publică (Inserm, Universitatea Sorbona), au procedat cu o atenție deosebită. Aceștia au analizat 9.144 de probe de sânge recoltate de la participanții la cohorta „Constances” - cea mai mare cohortă epidemiologică monitorizată în Franța, cu peste 200.000 de indivizi, lansată în 2012 datorită programului Investiții pentru viitor. Aceștia le-au examinat mai întâi cu un test rapid care a detectat imunoglobuline anti-SARS-CoV-2 de tip G (IgG). Deoarece se consideră că acest test generează „falsuri pozitive”, autorii au confirmat sau au respins măsurarea folosind un al doilea test, foarte specific, dar mai dificil de implementat.

Rezultate: din cele 9144 de probe analizate, treisprezece prelevate între noiembrie și ianuarie s-au dovedit a fi pozitive la ambele teste, dintre care zece au fost luate în noiembrie sau decembrie. „Am început prin analiza eșantioanelor luate în ianuarie și februarie și am găsit mult mai multe aspecte pozitive decât ne așteptam ”, explică epidemiologul Marie Zins (Inserm, Universitatea din Paris), investigatorul principal al cohortei. „Așa că ne-am uitat să vedem dacă am găsit ceva în toamnă”.

„Aceste rezultate sugerează că, încă din noiembrie şi decembrie, nivelul contaminării în Franţa era deja de un caz la 1.000”, declară profesorul Fabrice Carrat.

„Aceste rezultate nu arată o suprareprezentare a bolii în anumite regiuni”, spune el.

„Pare să găsim cazuri în mod sporadic, în întreaga ţară”, precizează profesorul Fabrice Carrat.Atenție! A anunțat când vine valul 4 în România și anticipează noi restricții anti-COVID-19

Citeşte mai multe despre:   Franta,   coronavirus