Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Coronavirus. Suedia a depășit pragul de 70.000 de infecții. Premierul Stefan Löfven a dispus începerea unei anchete privind gestionarea crizei sanitare

Coronavirus. Suedia a depășit pragul de 70.000 de infecții. Premierul Stefan Löfven a dispus începerea unei anchete privind gestionarea crizei sanitare

Un articol de: Catinca Giosanu - 02 Iul 2020, 18:11
Coronavirus. Suedia a depășit pragul de 70.000 de infecții. Premierul Stefan Löfven a dispus începerea unei anchete privind gestionarea crizei sanitare Foto: pixabay.com Externe

Numărul total al îmbolnăvirilor cu noul Covid-19 a depășit 70.000 în Suedia, premierul Stefan Löfven anunțând începerea unei anchete privind gestionarea pandemiei și motivele pentru care nu a fost recomandată carantina ca în majoritatea țărilor europene,  transmite Business Insider.

Accelerarea testărilor Covid-19 a dus la o creștere a cazurilor raportate zilnic, numărul infecțiilor din Suedia eclipsându-le pe cele din alte state membre ale Uniunii Europene (UE), însă decesele și numărul persoanelor internate în spital a scăzut semnificativ față de vârfurile din luna aprilie.

 

 

 Premierul Stefan Löfven a dispus începerea unei anchete privind gestionarea crizei sanitare

 

 

Primul ministru al Suediei, Stefan Löfven, a dispus miercuri începerea unei anchete privind gestionarea crizei pandemice declanșată de noul coronavirus de tip SARS-CoV-2, după ce țara a suferit mult mai multe decese decât vecinii apropiați.

”Avem mii de morți”, a declarat premierul suedez Stefan Lofven, într-o conferință de presă, recunoscând că manipularea țării a expus „neajunsurile Suediei”, a relatat The Times of London.

Suedia a raportat joi 947 de cazuri de Covid-19, numărul total al persoanelor infectate cu noul coronavirus în Suedia fiind de 70.639, potrivit ultimelor cifre făcute publice de autorități. De asemenea 41 de persoane și-au pierdut viața din cauza coronavirusului în ultimele 24 de ore, bilanțul total al deceselor ajungând la 5.411.Lovitură în televiziune! Transferul lui Mircea Badea...

”Acum, întrebarea este cum ar trebui să se schimbe Suedia.”

Spre deosebire de majoritatea celorlalte țări europene, inclusiv vecinii săi cei mai apropiați, Suedia nu a implementat măsuri stricte de restricție pentru combaterea răspândirii noului virus de ti SARS-CoV-2. În schimb, Suedia a permis în mare parte întreprinderilor și restaurantelor să rămână deschise, iar elevii să urmeze școala.

 

În mai, epidemiologul șef al Suediei, Anders Tegnell, a justificat acest lucru, spunând că țările care impun măsuri stricte ar putea suferi în timp mai multe valuri secundare mari, în timp ce Suedia ar fi mai puțin expusă acestui risc.

”În toamnă, va exista un al doilea val”, a spus specialistul Tegnel, potrivit Financial Times.

Suedia va avea un nivel ridicat de imunitate, iar numărul de cazuri va fi probabil destul de redus.”, a adăugat epidemiologul.

Cu toate acestea, strategia pare să fi eșuat, date recente sugerează că virusul s-a răspândit mult mai rapid în Suedia de la observațiile lui Tegnell în urmă cu două luni, însă nu a reușit să stimuleze suficienți anticorpi în comunitate pentru a preveni un al doilea val de îmbolnăviri cu virusul mortal care a declanșat criza sanitară la nivel global.

Un studiu publicat în luna mai a sugerat că un număr mic de oameni din Stockholm - 7,3 % dintre locuitori - , au dezvoltat anticorpi coronavirus, punând la îndoială faptul că Suedia ar putea obține imunitatea efectivelor în viitorul apropiat.

În contradictoriu, un alt studiu, realizat de cercetătorii de la Institutul Karolinska şi Spitalul Universitar Karolinska din Suedia, arată că numeroase persoane asimptomatice sau care prezintă simptome uşoare de Covid-19 beneficiază de o aşa-zisă imunitate mediată de celulele T în faţa noului virus. Asta, în ciuda faptului că testele lor de anticorpi au furnizat rezultate negative.

Suedia efectuează niveluri masive de testare pentru depistarea noului coronavirus, ceea ce înseamnă că cifra reală a contaminărilor cu noul virus de tip SARS-CoV-2 este pe cât se poate de reală.

Atitudinea Suediei în raport cu pandemia de coronavirus și deciziile luate de autorități, acelea de a păstra deschise restaurantele, sălile de cinema și de sport, dar și magazinele (doar sub incidența unor reguli de distanțare socială), s-au concretizat într-un număr mare de decese cauzate de COVID-19. Până în prezent, în țară au existat cel puțin 5.370 decese cauzate de virus, conform datelor furnizate de Universitatea Johns Hopkins.

În multe orașe din Suedia, capacitatea spitalelor a fost rapid depășită. Astfel, autoritățile sanitare au înființat spitale modulare.

 

 

Abordare controversată a Suediei în lupta cu noul coronavirus

 

 

Abordarea Suediei din timpul pandemiei a fost considerată una controversată, având în vedere că majoritatea țărilor afectate din Europa au impus restricții și măsuri de carantină, pentru a preveni răspândirea virusului.

În Suedia, cetățenii respectă măsurile de distanțare socială și fără să aibă impuse niște reguli stricte, iar acesta ar fi, din perspectiva omului de știință, un aspect pozitiv al strategiei adoptate în țară.

Astfel, premierul Stefan Löfven a preferat să se bazeze pe simțul responsabilității civice a oamenilor, cerându-le (mai degrabă decât să le ordone) să evite călătoriile neesențiale, să lucreze de acasă și să rămână acasă dacă au peste 70 de ani sau se simt rău.

Alături de libertatea de mișcare, însoțită doar de regula distanțării sociale, vizitele la azilele de bătrâni au fost interzise, s-a restricționat adunarea a mai mult de 50 de persoane, iar călătoriile în Europa au fost oprite. Măsuri au fost luate și în rândul angajaților, astfel că 50% dintre ei lucrează de la domiciliu.

Citeşte mai multe despre:   Suedia