Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Coronavirusul se răspândește în taberele de refugiați. O femeie aflată la granița cu Grecia a fost testată pozitiv

Coronavirusul se răspândește în taberele de refugiați. O femeie aflată la granița cu Grecia a fost testată pozitiv

Un articol de: Beatris Ionita - 02 Apr 2020, 09:10
Coronavirusul se răspândește în taberele de refugiați. O femeie aflată la granița cu Grecia a fost testată pozitiv Externe

O femeie care a născut recent în Grecia a devenit primul refugiat confirmat cu coronavirus din țară, însă nu s-a stabilit încă nu se știe dacă aceasta a contactat virusul dintabără, din spital sau de altundeva.

Femeia, care nu a fost încă identificată, a născut săptămâna trecută într-un spital din Grecia, aflat lângă tabăra de refugiați din Ritsona, care adăpostește aproximativ 2,270 de oameni și are o capacitate maximă de 2,674, potrivit aljazeera.com.

În timp ce autoritățile încearcă să afle dacă mai sunt și alți infectați în tabără, femeia a rămas internată în spital.

Organizația Internațională pentru Migrație, o autoritate importantă care acționează în zonă, a declarat că un locuitor din Ritsona, a fost testat pozitiv. Se fac eforturi mari pentru protejarea taberei situată la aproximativ 70 km de, Atena, de o potențială epidemie.

''OIM a distribuit tuturor rezidenților soluții de curățat și săpun, în timp ce spațiile sunt dezinfectate o dată pe săptămână. Continuă să informăm oamenii despre măsurile luate de autorități, traducându-le și explicându-le ce se întâmplă", au declarat oficialii organizației.

Un purtător de cuvânt al OIM a declarat că a început testarea apropiaților femeii erau testați pentru a stabili de unde a luat virusul. 

ONG-urilor, doctorii și academicienii din Uniunea Europeană continuă să militeze pentru evacuarea taberelor de refugiați în timpul pandemiei de COVID-19.

Mii de oameni trăiesc la granițele Greciei, în tabere aglomerate și mizere, și, prin urmare, sunt expuse unui risc ridicat, condiții ideale pentru răspândirea virusului.

"Refugiații din tabere sunt expuși unui risc ridicat de a contacta boli infecțioase din cauza aglomerării, condițiilor de trai și de igienă precare ", a declarat Bozorgmehr, care se numără printre cadrele universitare care cer evacuarea unei tabere supraaglomerată de pe insula Lesbos.

Un focar de COVID-19 într-o tabără, ca cele de pe insulele grecești, este o amenințare pentru sănătatea publică, deoarece în aceste contexte nu sunt posibile măsuri de distanțare socială și carantină. 

Primul caz al COVID-19 din insula Lesbos, a fost confirmat în urmă cu trei săptămâni, la un cetățean grec.

Nu există cazuri confirmate în Moria, care găzduiește aproape 20,000 de persoane într-un spațiu proiectat pentru puțin sub 3,000.

Ca răspuns la cererile de decongestionarea atberelor, Ministerul pentru Migrației din Grecia a răspuns cu o serie de măsuri preventive.

Printre acestea se numără carantina în tabere, în timp ce doar 100 de persoane pe oră au permisiunea de a pleca, doar dacă au un formular în care se explică motivul pentru care sunt  refugiați și acte de identitate. 

Taberele continentale precum Ritsona au fost supuse unor măsuri de carantină în conformitate cu restul populației țării.
Distanțarea socială rămâne o adevărată provocare în taberele de migranți din lume. 

Până miercuri, Grecia a confirmat 1,415 de cazuri de virus și un total de 50 de decese.

Citeşte mai multe despre:   grecia,   pandemie,   migranti,   coronavirus