Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe COVID-19: Cafenelele și restaurantele au fost redeschise în Italia, după 10 săptămâni de blocaj economic

COVID-19: Cafenelele și restaurantele au fost redeschise în Italia, după 10 săptămâni de blocaj economic

Un articol de: George Lupu - 18 Mai 2020, 18:00
COVID-19: Cafenelele și restaurantele au fost redeschise în Italia, după 10 săptămâni de blocaj economic Hepta/ Zuma Press / Claudio Furlan Externe

Magazinele, saloanele de coafor, cafenelele și restaurantele au fost redeschise în Italia, începând de luni, după un blocaj economic ce a durat 10 săptămâni, timp în care țara a fost una dintre cele mai afectate de pandemia provocată de COVID-19.

Clienții italieni au putut din nou să servească cappuccino dimineața la baruri, în condiții speciale de distanțare socială, însă. De asemenea, slujbele publice au fost din nou permise în biserici, după ce episcopii au făcut presiuni asupra guvernului de la Roma.

„Nu am lucrat de două luni și jumătate. Este o zi frumoasă, interesantă ”, a declarat Valentino Casanova, un barman din centrul Romei pentru Reuters.

Aproape 32.000 de italieni au murit de COVID-19 de când focarul a apărut pe 21 februarie, cel de-al treilea număr de decese din lume după Statele Unite și Marea Britanie.

 

Care sunt alte măsuri de relaxare în Italia

 

Italia a fost prima țară europeană care a impus restricții la nivel național la începutul lunii martie, permițând doar o relaxare inițială a regulilor la 4 mai, când au fost redeschise fabrici și parcuri. Ziua de luni a marcat însă un pas important către extinderea relaxării, cu deplasări nelimitate permise în regiuni individuale, întâlniri între prieteni și redeschiderea restaurantelor atâta timp cât mesele sunt poziționate la o distanță de cel puțin 2 metri.

Telefoanele au sunat neîncetat în saloanele de coafură, în timp ce clienții s-au grăbit să se facă mai prezentabili.

"Am deja 150 de programări, toate foarte urgente, toți clienții insistând că trebuie să fie primii pe listă", a spus Stefania Ziggiotto,angajată într-un salon de coafor. „Am o agendă plină de trei săptămâni.”

Și instituțiile culturale și-au deschis porțile. Roma a deschis doar o parte dintre muzee, iar celelalte vor fi deschise pe 2 iunie.

 

Proprietarii cafenelelor și ai retaurantelor continuă să fie îngrijorați

 

Cu toate acestea, mulți proprietari și-au exprimat îngrijorarea că redeschiderea ar putea să nu îndepărteze numeroase probleme cauzate de COVID-19, în special cele care se referă la teama unor noi valuri de infectări care ține la distanță turiștii.

Guvernul a spus că va deschide granițele Italiei cu Europa și va permite călătoriile între regiuni începând cu 3 iunie, dar nimeni nu se așteaptă la un aflux brusc de străini. Monica Robaldo, proprietarul restaurantului Pierre Alexis 1877 din Courmayeur, a declarat că localul său nu se va redeschide înainte de sfârșitul lunii mai.

"Avem o clientelă fidelă ... în mare parte turiști, așa că, în timp ce călătoriile dintre regiuni și din străinătate nu sunt permise, nu are prea mult rost să se redeschidă", a spus ea.

Trezoreria prezice că economia Italiei se va contracta cu cel puțin 8% în 2020, cea mai profundă recesiune după cel de-al Doilea Război Mondial.

Deși luni dimineață a existat în mod vizibil mai mult trafic pe drumurile marilor orașe, unii oameni au părut ezitați să își reia vechile obiceiuri.

Citeşte mai multe despre:   COVID-19,   Italia