Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe COVID-19: Franţa se opune introducerii certificatelor digitale de călătorie fără o generalizare a vaccinărilor

COVID-19: Franţa se opune introducerii certificatelor digitale de călătorie fără o generalizare a vaccinărilor

Un articol de: George Lupu - 19 Apr 2021, 15:59
COVID-19: Franţa se opune introducerii certificatelor digitale de călătorie fără o generalizare a vaccinărilor Foto: PIxabay Externe

Franţa respinge măsura impunerii unui certificat sanitar de călătorie obligatoriu, cât timp există persoane cărora încă nu le-a venit rândul să se vaccineze, susține ministrul pentru comerţul exterior, Franck Riester. Ministrul francez a pus accentul pe faptul că vor trebui examinate "chestiunile etice şi chestiunile juridice" ale problemei.

El susține că nu este legitimă introducerea certificatelor de vaccinare, dacă nu toți cetățenii au acces la vaccinare. "Dificultatea constă în faptul că deocamdată nu toate persoanele pot avea acces la vaccinare", fără a fi condiţionate de criterii precum vârsta sau riscul de a dezvolta o boală, a declarat Riester, într-un interviu acordat postului de televiziune BFMTV Business.

Comisia Europeană a lansat, pentru a facilita călătoriile între ţările membre ale Uniunii Europene, proiectul unui certificat ce va cuprinde informaţii despre vaccinul administrat, precum şi date despre testul PCR efectuat sau dacă persoana respectivă a suferit de COVID-19.

Proiectul va fi dezbătut în Parlamentul European cu scopul de a fi gata în iunie, în perspectiva facilitării deplasărilor în timpul vacanţei de vară.

Propunerea de Permis Verde pentru liberă circulație la nivelul blocului comunitar, care urmează să fie prezentată în 17 martie, va fi valabilă doar pentru vaccinările anti-COVID-19 efectuate cu seruri aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului, a precizat o sursă din cadrul UE pentru Euronews.

Decizia vine ca urmare a faptului că vaccinările cu seruri neaprobate de EMA nu sunt acoperite de clauza de răspundere a UE și de controlul calității.

Permisul Verde pentru liberă circulație în UE, valabil doar pentru vaccinurile aprobate de EMA, spune o sursă din cadrul blocului comunitar

 

Sursa respectivă susține că Didier Reynders, comisarul european pentru justiție, le-a transmis clar statelor membre că sunt libere să își vaccineze cetățenii cu alte produse, însă aceștia nu vor primi certificate de călătorie dacă dozele administrate lor nu provin de la o companie autorizată de EMA. În acest moment, doar patru vaccinuri anti-COVID-19 au primit undă verde din partea forului european (Pfizer-BioNTech, AstraZeneca, Moderna și, cel mai recent aprobat dintre ele, Johnson & Johnson).