Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe COVID-19: Premierul Boris Johnson anunță că tulpina britanică se dovedește mai mortală

COVID-19: Premierul Boris Johnson anunță că tulpina britanică se dovedește mai mortală

Un articol de: Beatris Ionita - 22 Ian 2021, 20:12
COVID-19: Premierul Boris Johnson anunță că tulpina britanică se dovedește mai mortală Foto: Hepta - DPA Images / Julian Simmonds Externe

Tulpina britanică a SARS-COV-2 ar putea fi mai letală decât varianta veche, a anunțat vineri premierul Marii Britanii, Boris Johnson

Inițial, specialiștii considerau că noua tulpină COVID este mai contagioasă, nu mai mortală. 

"Apar dovezi că noua variantă, care a fost identificată pentru prima dată la Londra, şi în sud-estul Angliei, poate fi legată de un grad mai mare de mortalitate. Impactul acestei noi variante afectează sistemul naţional medical care e sub presiune", a declarat Boris Johnson în cadrul unei conferinţe de presă, citează news.ro.

Conform cercetătorilor citați de Johnson, noua variantă este cu 30% mai mortală decât cea veche.

Profesorul Neil Ferguson, om de știință din cadrul Comitetului Consultativ al Guvernului Britanic, a declarat că cele mai recente date arată că 13 din 1000 de persoane cu vârsta de peste 60 de ani, infectați cu noua tulpină mor, comparativ cu 10 din 1000 care luat tulpina inițială.

"Este posibil ca tulpina britanică să crească riscul de deces, dar rămâne o incertitudine considerabilă", a mai declarat Ferguson. 

Noua variantă a coronavirusului a fost detectată pentru prima oară Regatul Unit, în septembrie 2020. Datele de până acum arată că noua tulpină este mai transmisibilă, iar între timp a fost depistată în zeci de state, inclusiv în România.

 

Noua tulpină de coronavirus, depistată inițial în Marea Britanie, a fost detectată și în România

 

În 8 ianuarie 2021, Ministerul Sănătății confirma că tulpina de coronavirus depistată inițial în arhipelagul britanic a fost detectată și pe teritoriul României.S-a aflat cine o va înlocui pe Gina Pistol la “Chefi la cuţite”. Ce se întâmplă cu show-ul Asia Expres

„Una dintre tulpinile SARS-CoV-2 secvențiate în perioada 5-8 ianuarie 2021 la INBI «Matei Balș» se incadrează în varianta cu transmisibilitate crescută B.1.1.7 descrisă in Marea Britanie. În perioada următoare va continua supravegherea prin epidemiologie moleculară a cazurilor suspecte. Având în vedere contagiozitatea mai mare a acestei tulpini, în paralel cu Campania națională de vaccinare, măsurile de protecție rămân la fel de importante: purtarea corectă a măștii de protecție, evitarea aglomerațiilor, distanțarea socială și igiena mâinilor. Doar astfel salvăm vieți și ne putem proteja", preciza Ministerul Sănătății.