Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe COVID-19. Restricții impuse la frontiere pot provoca o criză a alimentelor la nivelul UE

COVID-19. Restricții impuse la frontiere pot provoca o criză a alimentelor la nivelul UE

Un articol de: Traian Avarvarei - 19 Mar 2020, 15:43
Foto: Aradon Externe

Restricțiile impuse de câteva țări membre ale Uniunii Europene la frontiere, din cauza pandemiei de coronavirus, ar putea genera o criză a alimentelor. Reprezentanţii industriei alimentare şi ai fermierilor atrag atenția că au fost deja înregistrate întârzieri și chiar întreruperi de materiale ambalate, produse agricole și industriale.

Ei mai spun că lipsa forței de muncă în industria alimentară va atrage după ea o criză ce va fi resimțită în întreg blocul comunitar.

"Au fost observate întârzieri şi întreruperi la frontiere în cazul livrării anumitor materiale ambalate, produse agricole şi industriale", se arată într-un comunicat, potrivit Agerpres.

Totodată asociaţiile comerciale care îi reprezintă pe fermierii din UE, traderii de alimente şi industria europeană a alimentelor şi băuturilor salută măsurile luate de Comisia Europeană în această prinvință, dar spun că acestea nu sunt suficiente.

"Salutăm recentele indicaţii ale Comisiei Europene privind gestionarea graniţelor ca un prim pas corespunzător. În pofida acestor indicaţii, totuşi, continuăm să ne confruntăm cu întreruperi majore", avertizează reprezentanţii industriei alimentare.

În consecință, cer țărilor şi instituţiilor UE să pregătească planuri de urgenţă pentru posibila lipsă de angajaţi.

"Ţinând cont că lanţul de aprovizionare agroalimentar este extrem de integrat şi operează transfrontalier, orice blocaje de furnizare şi de angajaţi va întrerupe inevitabil afacerile. Capacitatea noastră de a furniza alimente tuturor va depinde de menţinerea pieţei europene unice", se mai arată în comunicat.