Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe COVID-19: Turcia anunță redeschiderea moscheilor pentru rugăciuni în aer liber

COVID-19: Turcia anunță redeschiderea moscheilor pentru rugăciuni în aer liber

Un articol de: George Lupu - 30 Mai 2020, 19:21
COVID-19: Turcia anunță redeschiderea moscheilor pentru rugăciuni în aer liber Foto: TRT.com Externe

Turcia anunță redeschiderea moscheilor pentru rugăciuni colective, după mai bine de două luni de restricții impuse pentru blocarea răspândirii noului coronavirus, informează sâmbătă AFP.

Sute de credincioși, cu măşti de protecţie pe faţă, s-au rugat pe covoraşe amplasate la un metru unul de altul, în curtea celebrei Moschei Albastre din Istanbul. Redeschiderea moscheilor are loc în contextul în care, de curând acestea au fost implicate într-un incident. Cântecul partizan "Bella Ciao" a răsunat în mai multe moschei din Turcia difuzat de sistemul de megafoane care anunţă chemarea la rugăciune. Incidentul care a revoltat Ankara s-a produs ca urmare a aunui atac informatic. Regimul Erdogan anunță o anchetă de amploare în acest caz, acuzând un complot al opozanților președintelui.

În alte oraşe ale Turciei, enoriaşii s-au rugat vineri în pieţe sau pe stadioane, potrivit mass-media turce. Rugăciunile colective au fost interzise provizoriu la 17 martie, în cadrul dispoziţiilor puse în aplicare pentru încetinirea răspândirii noului tip de coronavirus în Turcia. Însă guvernul turc, care afirmă că a reuşit să stăpânească pandemia, a relaxat restricţiile în ultimele săptămâni.A GĂSIT UN CARD ÎNTR-UN BANCOMAT DIN RÂMNICU SĂRAT ȘI A ÎNCEPUT SĂ CUMPERE CU EL. A REGRETAT AMARNIC, DUPĂ CÂTEVA ORE. CE A PĂȚIT, E FĂRĂ PRECEDENT

Joi, preşedintele Erdogan a anunţat redeschiderea începând de lunea viitoare a restaurantelor, cafenelelor şi bibliotecilor.

 

Bilanțul pandemiei de COVID-19 în Turcia

 

Infecțiile provocate de COVID-19 depășesc în Turcia bilanțul de 160.000 de cazuri, cel mai mare număr din Orientul Mijlociu. Însă creșterile zilnice recente au fost în jur de 1.000 de persoane infectate. Adică aproximativ 20 la sută din nivelul maxim.

Credincioșii musulmani au putut să se roage în moschei selectate pentru rugăciuni, începând de vineri pentru prima dată de la mijlocul lunii martie.

La o moschee din cel mai mare oraș turcesc,Istanbul, s-au adunat aproximativ 1.000 de oameni care purtau măști de față.

Un participant a spus că așteaptă cu nerăbdare această zi.  Guvernul de la Ankara a stabilit condițiile pentru ca rugăciunile să poată fi reluate.

Rugăciunile pot fi ținute numai la moschei cu spații publice în aer liber. Credincioșii sunt obligați să li se ia temperatura și să mențină distanța fizică de siguranță. În altă parte din Orientul Mijlociu, Arabia Saudită a decis să redeschidă moscheile duminică, cu excepția celor din orașul sfânt Mecca. Dar moscheile din Egipt rămân închise.

 

Redeschiderea turismului medical în Turcia

 

Această măsură face parte dintr-un plan mai amplu a Guvernului de la Ankara de a relaxa anumite măsuri restrictive, în contextul pandemiei de COVID-19.

În acst sens Turcia a anunțat că redeschide turismul medical. Serviciile vor fi reluate pentru cetățenii a 31 de state începând de miercuri, 20 mai. Astfel, guvernul de la Ankara încearcă să revitalizeze acest sector lucrativ într-o economie care se confruntă cu multe dificultăți din cauza crizei generate de epidemia de Covid-19.

 

 

Citeşte mai multe despre:   Turcia,   COVID-19