Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Criminalul din Toulouse, Mohamed Merah, suspectat că ar fi fost informator pentru Serviciile secrete din Franța: Înregistrările negocierilor au scandalizat familiile victimelor

Criminalul din Toulouse, Mohamed Merah, suspectat că ar fi fost informator pentru Serviciile secrete din Franța: Înregistrările negocierilor au scandalizat familiile victimelor

Difuzarea de către televiziunea franceză TF1 a unor pasaje din discuţiile care au avut loc între ucigaşul Mohamed Merah şi poliţia franceză a provoacat polemici în Franța. Familiile victimelor s-au declarat nemulțumite de acest demers. Postul TV s-a justificat însă, afirmând că  înregistrările conţineau „informaţii importante”. În plus, apar acum semne de întrebare legate de natura relațiilor dintre Merah și Serviciile secrete din Franța, existând suspiciuni că acesta ar fi fost informator.

Extrasele publicate de presa franceză, datate 21 şi 22 martie, conţin informaţii  privind modul în care membrii poliţiei de elită au negociat, în cursul asediului de 32 de ore, cu ucigaşul din Toulouse. Pasaje din dialogul dintre ucigaş şi forţele de ordine au fost prezentate de TF1, în contextul în care, spun jurnaliştii, se caută motivele crimelor comise de tânărul franco-algerian Mohamed Merah. Acesta a ucis, în martie, în sud-vestul Franţei, trei militari de origine magrebiană şi patru persoane de confesiune evreiască, inclusiv trei copii.

În înregistrare, Merah afirmă că este pregătit să continue nebunia, susține că este în legătură cu reţeaua teroristă Al-Qaida şi explică modul în care a înşelat vigilenţa serviciilor de informaţii care îl supravegheau.

„Cred că acest document dovedeşte că până la capăt negociatorii au încercat să-l aresteze pe Mohamed Merah şi să-l aresteze în viaţă”, a declarat Catherine Nayl, directoarea de informaţii a grupului TF1.

Cotidianul Le Monde a publicat, la rândul său, o transcriere a acestor înregistrări. Scandalizaţi, apropiaţii victimelor lui Mohamed Merah au anunţat că vor sesiza justiţia  pentru a intrezice difuzarea oricărei înregistrări acestor conversaţii.

Mohamed Merah a fost ucis pe 22 martie, în urma unui raid al poliției asupra apartamentului în care se afla. Acest caz a scos la iveală lacunele contraspionajului francez, criticat pentru faptul că nu a luat în serios un bărbat care făcuse repetate vizite în Pakistan şi în Afganistan. Potrivit presei franceze însă, există multe dovezi care ar indica faptul că Mohamed Merah era informator al serviciiloe secrete.

Citeşte mai multe despre:   Franta,   înregistrări,   atac armat,   victime
 
 
 
Loading...