Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Critici DURE de la Budapesta pentru Juncker, după ce şeful Comisiei Europene a spus că data de 1 Decembrie 'este o sărbătoare nu doar a României, ci a întregii Europe'

Critici DURE de la Budapesta pentru Juncker, după ce şeful Comisiei Europene a spus că data de 1 Decembrie 'este o sărbătoare nu doar a României, ci a întregii Europe'

Un articol de: B1.ro - 27 Oct 2018, 20:45
Critici DURE de la Budapesta pentru Juncker, după ce şeful Comisiei Europene a spus că data de 1 Decembrie 'este o sărbătoare nu doar a României, ci a întregii Europe' Externe

Declaraţiile făcute marţi de Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene (CE), Jean Claude-Juncker, referitoare la ziua de 1 Decembrie, inflamează spiritele în Ungaria.
Potrivit politicienilor maghiari, citaţi de cotidianul de limbă maghiară transilvănean Krónika, afirmaţiile lui Juncker demonstrează că politicianul luxemburghez este nepotrivit pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, informează agenţia MTI

În discursul său ţinut marţi, in Parlamentul European, în prezenţa preşedintelui Romaniei, Klaus Iohannis, şeful CE a declarat că ziua de 1 Decembrie, Ziua Marii Uniri, nu este o sărbătoare doar a României, ci şi a întregii Europe.
“Aşadar, în această zi sărbătorim împreună un mare eveniment istoric, care este important atât pentru Romania, cât şi pentru Europa”, a spus Juncker, potrivit ziarului Krónika.

La solicitarea publicaţiei menţionate, Biroul de Presă al Ministerului ungar de Externe a transmis, ca reacţie, declaraţia de miercuri a purtătorului de cuvânt al Guvernului condus de Viktor Orbán. 
Zoltán Kovács a declarat la o conferinţă de presă, susţinută la Budapesta, că există două tipuri de opinii ale Guvernului de la Budapesta.

Opinia “tăioasă” se referă la faptul că Jean-Claude Juncker “a vorbit conform stării în care se afla”, iar cealaltă, mai rezervată, evidenţiază lipsa cunoştinţelor istorice, ceea ce confirmă  faptul că preşedintele CE este inapt pentru funcţia ocupată.

Preşedintele Comisiei pentru politică externă a Legislativului din Budapesta, Zsolt Németh, a menţionat ironic că “Juncker a dat dovadă din nou de agerime politică şi de o profundă empatie” faţă de sensibilitatea naţiunilor europene şi a minorităţilor naţionale autohtone.

“Nouă, politicienilor maghiari, nu trebuie să ne pară rău că am spus încă din primul moment că este inapt şi că ne-am luptat cu toate mijloacele împotriva punctelor sale de vedere inacceptabile. Este dreptul său să sărbătorească împreună cu România Centenarul, cu condiţia să nu încerce să-l impună şi altora. (…) În luna mai a anului viitor, va înceta, în sfârşit, mandatul domnului Juncker. Noi, maghiarii acest lucru îl vom sărbători, pentru asta vom deschide şampanie”, a spus Zsolt Németh, conform cotidianului Krónika.

Potrivit liderului deputaţilor UDMR, Attila Korodi, referinţele făcute de preşedintele CE către o celebrare europeană a Centenarului dovedesc superficialitatea acestuia.
“Întâmplările de acum o sută de ani, care au condus la o reorganizare a Europei, nu sunt momente vesele ale continentului”, a spus deputatul UDMR, în opinia căruia Juncker nu ar fi trebuit să facă o asemenea declaraţie “atâta timp cât, în ceea ce priveşte minorităţile etnice, România nu a reuşit să realizeze nici măcar cele cuprinse în Rezoluţia de la Alba Iulia”. 

Korodi a mai adăugat că "centenarul este o sărbătoare în România, dar nu şi în Europa".

Citeşte mai multe despre:   Jean-Claude Juncker,   Klaus Iohannis,   Comisia Europeana,   Ungaria,   Budapesta,   Zoltan Kovacs,   Attila Korodi,   Zsolt Nemeth,   UDMR