Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Criză politică în Republica Moldova! Ambasadorul României la Chișinău: „Liderii politici să identifice consensul care să asigure stabilitatea”

Criză politică în Republica Moldova! Ambasadorul României la Chișinău: „Liderii politici să identifice consensul care să asigure stabilitatea”

Un articol de: B1.ro - 08 Noi 2019, 15:13
Sursă foto: moldova9.com Externe

O nouă criză politică majoră a fost declanșată la Chișinău după ce cabinetul condus de Maia Sandu a decis miercuri modificarea Legii procuraturii, prin angajarea răspunderii asupra proiectului legislativ, la scurt timp după ce rezultatele concursului privind selectarea unui nou Procuror General au fost anulate de către ministrul Justiției, Olesea Stamate, o decizie considerată scandaloasă de către partenerii socialiști de guvernare.

 În acest context, ambasadorul României la Chișinău Daniel Ioniță a transmis un mesaj în care îndeamnă liderii politici să găsească consensul necesar care să asigure stabilitatea.  

„România susține eforturile Prim-ministrului Maia Sandu și ale coaliției de guvernare pentru a depăși actualul impas politic. Reformele sunt critice pentru dezvoltarea democratică a Republicii Moldova și menținerea parcursului său european.

În calitate de partener strategic, România face un apel la responsabilitate politică, subliniind necesitatea ca liderii politici ai Republicii Moldova să identifice rapid consensul asupra unei soluții care să asigure stabilitatea, să păstreze calea către reforma justiției, să permită Guvernului să îmbunătățească viața tuturor cetățenilor Republicii Moldova, precum și să continue parcursul european al țării”, este mesajul ambasadorului României.

 

Igor Dodon, președintele pro-rus al Republicii Moldova, a anunțat, joi, că există „o șansă foarte mare” ca socialiștii să depună o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Maia Sandu, deși au și ei doi miniștri în acest cabinet, pe fondul unei rupturi ce ar putea remediată totuși, în urma negocierilor dintre partidele parlamentare. 

Fracțiunea Partidului Socialiștilor a cerut vineri dimineață, în cadrul unei întrevederi cu premierul Maia Sandu, să retragă proiectul de asumare a răspunderii Guvernului privind modificarea Legii procuraturii și să-l propună spre examinare în Parlament. 

Președintele Igor Dodon a anunțat trei scenarii după ce a discutat cu deputații din fracțiunile parlamentare ale Blocului ACUM și PSRM referitor la modificarea Legii procuraturii prin asumare de răspundere de către Guvern.

 „Ce poate să urmeze? Sau Guvernul retrage inițiativa, sau Guvernul nu-și retrage inițiativa și se votează moțiunea, sau se votează o lege similară în Parlament și se retrage moțiunea. În cazul în care nu se ajunge la un compromis, Zinaida Greceanîi va face precizări referitor la ce urmează după depunerea moțiunii. Iată acestea sunt tre scenarii care se pot realiza”, a declarat Igor Dodon.

 
Loading...