Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Croația: 2.000 de persoane protestează față de condamnarea generalului Ante Gotovina

Croația: 2.000 de persoane protestează față de condamnarea generalului Ante Gotovina

Aproximativ 2.000 de persoane au participat sâmbătă în piaţa principală din Zagreb, în semn de protest faţă de condamnarea a doi foşti generali croaţi de justiţia internaţională, informează AFP.

"Este o ruşine. O nouă agresiune împotriva Croaţiei. Nu au fost condamnaţi doar generalii, ci întreg poporul croat", a afirmat Dubravka Guberac, în vârstă de 60 de ani, al cărei soţ a fost ucis la sfârşitul conflictului din anii 1991-1995.

Tribunalul Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie a condamnat vineri doi foşti generali croaţi, Ante Gotovina şi Mladen Markac, la 24 şi, respectiv, 18 ani de închisoare, un al treilea inculpat fiind achitat.

Gotovina și Markac au fost condamnaţi pentru rolul lor în operaţiunea "Furtuna". Ante Gotovina şi ceilalţi acuzaţi sunt consideraţi de populația din Croaţia eroi ai independenţei ţării.

"Verdictul ne-a îngrozit. El ne va stimula pe toţi cei care nu suntem în favoarea unei aderări imediate a Croaţiei la Uniunea Europeană", a subliniat Zdenko Gruskovinjak.

Croaţia speră să finalizeze negocierile de aderare la UE în iunie şi să intre în Uniune în 2012.

Numeroşi manifestanţi afişau pancarte pe care scria "iubesc Croaţia, nu UE" sau "Operaţiunea Furtuna 1995, mândria croată".

Citeşte mai multe despre:   Croatia,   protest,   manifestatii