Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe VÂRSTA de PENSIONARE, schimbată OFICIAL: REVOLTĂ FĂRĂ PRECEDENT, toți pensionarii au ieșit în stradă... PROTESTE MASIVE care pot dărâma Guvernul

VÂRSTA de PENSIONARE, schimbată OFICIAL: REVOLTĂ FĂRĂ PRECEDENT, toți pensionarii au ieșit în stradă... PROTESTE MASIVE care pot dărâma Guvernul

Un articol de: B1.ro - 03 Dec 2018, 07:29
VÂRSTA de PENSIONARE, schimbată OFICIAL: REVOLTĂ FĂRĂ PRECEDENT, toți pensionarii au ieșit în stradă... PROTESTE MASIVE care pot dărâma Guvernul Externe

Revoltă totală faţă de intenţia Guvernului de a creşte vârsta de pensionare! S-a întâmplat în Croaţia, unde câteva mii de oameni au protestat recent în centrul capitalei Zagreb
Executivul vrea să crească vârsta de pensionare la 67 de ani şi să diminueze pensiile pentru cei care optează pentru pensionarea anticipată, fapt ce a stârnit o stare de nemulţumire fără precedent.

Puterea a cerut Parlamentului să adopte o lege care să majoreze vârsta de pensionare de la 65 la 67 de ani începând cu 2033, justificându-şi decizia prin faptul că trebuie accelerate eforturile pentru a face sustenabil sistemul de pensii.

Mai mult, Guvernul a propus o diminuare de 4% a pensiei pentru fiecare an de pensionare anticipată. Puterea de la Zagreb a oferit în schimb pensii mai mari pentru cei care continuă să lucreze chiar dacă au dreptul să se pensioneze.

„Există multă nefericire şi amărăciune în noi. Oare această propunere nu este iresponsabilă faţă de lucrătorii şi pensionarii noştri?”, a declarat mulţimii adunate în centrul capitalei croate Kresimir Sever, unul dintre liderii uniunilor sindicale care au organizat protestul, potrivit agenţiei Reuters citate de Agerpres.

Protestatarii au strigat „Hoţii”, iar mulţi participanţi purtau pancarte care acuzau guvernul că îi sărăceşte pe pensionari şi pe lucrători. „De la şcoală la muncă, de la muncă în mormânt”, se putea citi pe unul dintre bannere.

Sindicatele au promis să lanseze o campanie pentru organizarea unui referendum privind propunerea referitoare la vârsta de pensionare dacă autorităţile nu vor renunţa la această măsură.

Sindicaliştii insistă că noua lege i-ar afecta îndeosebi pe lucrătorii mai în vârstă, aflaţi adesea sub presiune pentru a se pensiona anticipat, fie din motive de sănătate, fie pentru că angajatorii vor să scape de personalul peste o anumită vârstă. 
 

Citeşte mai multe despre:   Croatia,   Zagreb