Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe VÂRSTA de PENSIONARE, schimbată oficial: Oamenii s-au REVOLTAT și au ieșit în stradă... Proteste masive care pot duce la căderea Guvernului

VÂRSTA de PENSIONARE, schimbată oficial: Oamenii s-au REVOLTAT și au ieșit în stradă... Proteste masive care pot duce la căderea Guvernului

Un articol de: B1.ro - 24 Oct 2018, 07:48
Externe

Revoltă în Croaţia faţă de planurile guvernului de a creşte vârsta de pensionare! Câteva mii de oameni au protestat sâmbătă în centrul capitalei Zagreb, după ce, săptâmâna trecută, Guvernul a cerut Parlamentului să adopte o lege care să majoreze vârsta de pensionare de la 65 la 67 de ani începând cu 2033, justificându-şi decizia prin faptul că trebuie accelerate eforturile pentru a face sustenabil sistemul de pensii.

Mai mult, Guvernul croat a propus şi o micşorare de 4% a pensiei pentru fiecare an de pensionare anticipată, dar a oferit în schimb pensii mai mari pentru cei care continuă să lucreze chiar dacă au dreptul să se pensioneze.

"Există multă nefericire şi amărăciune în noi. Oare această propunere nu este iresponsabilă faţă de lucrătorii şi pensionarii noştri?", a declarat mulţimii adunate în centrul capitalei croate Kresimir Sever, unul dintre liderii uniunilor sindicale care au organizat protestul, potrivit agenţiei Reuters, citate de Agerpres.
Protestatari au strigat „Hoţii”, mulţi dintre ei purtând pancarte care acuzau Guvernul că îi sărăceşte pe pensionari şi pe lucrători. „De la şcoală la muncă, de la muncă în mormânt”, se putea citi pe unul dintre bannere.

Sindicaliştii din industria metalurgică şi sistemul medical s-au adresat protestatarilor, insistând că nu pot munci până la 67 de ani.
„Muncesc pe ploaie şi pe soare. Car zi de zi cu picioarele şi spatele sute de pubele de gunoi arhipline. M-am operat deja la un genunchi, va trebui să mă operez şi la al doilea”, a declarat un angajat al unei firme de curăţenie.

Sindicatele au promis să lanseze o campanie pentru organizarea unui referendum privind propunerea referitoare la vârsta de pensionare dacă autorităţile nu vor renunţa la această măsură.

Citeşte mai multe despre:   Croatia