Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Cu un vot covârșitor, rușii îi dau dreptul lui Vladimir Putin să rămână la putere până în 2036 / B1 TV va difuza în exclusivitate, joi și duminică, documentarul „Putin, amenințare pentru Statele Unite”

Cu un vot covârșitor, rușii îi dau dreptul lui Vladimir Putin să rămână la putere până în 2036 / B1 TV va difuza în exclusivitate, joi și duminică, documentarul „Putin, amenințare pentru Statele Unite”

Un articol de: Vladimir Ionescu - 01 Iul 2020, 22:46
Cu un vot covârșitor, rușii îi dau dreptul lui Vladimir Putin să rămână la putere până în 2036 / B1 TV va difuza în exclusivitate, joi și duminică, documentarul „Putin, amenințare pentru Statele Unite” foto: Hepta.ro / Sputnik / Alexei Druzhinin Externe

Cetățenii Rusiei par să-i fi pavat lui Vladimir Putin drumul către extinderea domniei până în 2036, după ce au votat covârșitor în favoarea pachetului de modificări constituționale care, printre altele, vor mări nivelul pensiilor și vor introduce o mențiune explicită referitoare la Dumnezeu și vor interzice de facto căsătoriile între persoanele de același sex, potrivit rezultatelor parțiale afișate miercuri și citate de Reuters. Reamintim că vineri, 3 iulie, ora 22, și în reluare duminică, ora 16, B1 TV difuzează în exclusivitate documentarul „PUTIN, AMENINȚARE PENTRU STATELE UNITE”.
 

Cu un vot covârșitor, rușii îi dau dreptul lui Vladimir Putin să rămână la putere până în 2036


 

Rezultatele, la capătul numărării a aproape o treime din voturile valabil exprimate, au indicat că fostul ofițer KGB, care a condus Rusia pentru mai bine de două decenii ca președinte sau premier, va câștiga lejer dreptul de a mai concura pentru alte două mandate. Concret, acest lucru înseamnă că Vladimir Putin ar putea rămâne la putere până în anul 2036.

Comisia electorală centrală a Rusiei susține că 74% din voturile numărate în cea mai mare țară a lumii sunt în favoarea modificărilor constituționale propuse – puțin sub 25% au votat împotrivă din cele circa 30% de voturi valabile exprimate numărate până la acest moment.

Rușii au fost încurajați să voteze prin diferite stimulente, iar reforma constituțională a inclus o gamă largă de prevederi, printre care prevederile pentru protecția sistemului de pensii și reafirmarea caracterului creștin-ortodox al țării, dar și interzicerea explicită a căsătoriilor între persoanele de același sex. În plus, într-o încercare de a preveni și limita răspândirea noului coronavirus, scrutinul s-a întins pe o perioadă de șapte zile.

„Am votat pentru amendamentele la constituție. Avem nevoie de schimbări radicale și eu sunt pentru ele”, a afirmat Mikhail Volkov, un locuitor al Moscovei.

Alții și-au exprimat opțiunea cu ceva mai puțin entuziasm.

„Să fiu sincer, n-am citit amendamentele. La ce bun să mai votezi dacă oricum au decis ei deja pentru tine. E ceva de genul ăsta în țara noastră – citește ceva și votează. Am votat”, a spus o altă alegătoare, pe numele ei Lyudmila.

Oficialii din comisia electorală au anunțat că prezența la vot a fost de circa 65%, cu circa 15 procente mai mare decât majoritatea absolută a cetățenilor ruși – pragul pentru ca referendumul să fie valid. Pentru ca amendamentele să fie adoptate, ele trebuie votate favorabil, totuși, doar de o majoritate simplă, adică de 50% + 1 din cei prezenți la urne.
 Lovitură în televiziune! Transferul lui Mircea Badea...

Președintele Rusiei nu a anunțat ce se va întâmpla cu cariera sa după 2024


 

În vârstă de 67 de ani, Vladimir Putin a ținut un discurs marți seară, dar nu a făcut nicio referire la felul în care modificările constituționale îi vor afecta cariera. În orice caz, acestea îi vor permite să se înscrie în cursa electorală pentru încă două mandate, după anul 2024, când îi expiră cel actual.

Rămâne ca Putin să anunțe public ce se va întâmpla cu viitorul său. Criticii săi sunt siguri că va candida pentru un nou mandat de conducător al Rusiei, dar anumiți analiști sunt de părere că acesta ar putea să își păstreze mai multe opțiuni deschise pentru a nu se plafona.

Chiar și așa, tot în această lună, el însuși recunoaștea că ar putea concura pentru încă un mandat dacă reforma constituțională propusă e aprobată de electorat. Vladimir Putin a explicat că, într-o eventuală retragere a sa, lupta pentru desemnarea unui succesor ar putea distrage atenția de la problemele reale ale țării.

„Dacă acest lucru nu se întâmplă, atunci în doi ani – și știu asta din experiență personală – ritmul normal de lucru ale multor părți din guvern va fi înlocuită de căutarea unui posibil succesor. Trebuie să muncim, nu să căutăm succesori”, a spus Putin, potrivit Interfax.

Citeşte mai multe despre:   Vladimir Putin,   Rusia