Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Cuba, moment istoric: Raul Castro a decis să renunţe la funcția de președinte

Cuba, moment istoric: Raul Castro a decis să renunţe la funcția de președinte

Un articol de: - 17 Apr 2018, 14:11
Cuba, moment istoric: Raul Castro a decis să renunţe la funcția de președinte Externe

Cuba se pregăteşte să intre într-o nouă etapă istorică.
Preşedintele Raul Castro, în vârstă de 87 de ani, va preda, joi, ştafeta unei noi generaţii, dând startul unei tranziţii care va marca sfârşitul celor aproape şase decenii de domnie a "frăţiei" Castro în insula caraibiană, scrie Agerpres, citând AFP.

"Am parcurs un drum foarte lung şi dificil pentru ca fiii noştri, cei de azi şi cei de mâine, să fie fericiţi", a declarat în martie Raul Castro, care i-a succedat în 2006 fratelui său mai mare Fidel, afectat de probleme de sănătate şi care a decedat între timp în 2016.

În cei aproape 60 de ani, fraţii Castro au condus Cuba, transformând insula într-un actor central al Războiului Rece şi reuşind să-şi salveze regimul comunist, în pofida şocului transmis de prăbuşirea aliatului lor sovietic.

Adunarea Naţională, convocată miercuri şi joi în şedinţă plenară după scrutinul legislativ din martie, va alege un nou preşedinte al Consiliului de stat, principalul organ executiv cubanez. 
Deşi informaţia nu a fost confirmată oficial, această funcţie, practic cea de şef al statului, va fi preluată de prim-vicepreşedintele şi numărul doi al guvernului Miguel Diaz Canel, în vârstă de 57 de ani, care pare a fi cel ales şi pregătit să devină noul chip al Cubei.

Miguel Diaz Canel, perceput ca un "aparatcik" model, a urcat discret eşaloanele puterii, pentru a ajunge în 2013 mâna dreaptă a preşedintelui, spre surprinderea generală. 
Raul Castro îi va rămâne alături succesorului său stând la cârma puternicului Partid Comunist Cubanez.
Acesta nu ar urma să plece din fruntea partidului unic decât la următorul său congres, prevăzut pentru 2021, când va avea 90 de ani.

Succesorul fraţilor Castro va avea îndeosebi misiunea de a continua modernizarea indispensabilă a unui model economic depăşit, într-un moment în care Cuba se confruntă cu slăbiciunea aliatului său venezuelean, cu embargoul american care continuă să-i îngreuneze dezvoltarea şi cu întreruperea de către preşedintele american Donald Trump a apropierii lansate la finele lui 2014 între Cuba şi SUA, notează sursa citată.
 

Citeşte mai multe despre:   Cuba,   Fidel Castro,   Raul Castro,   Miguel Diaz Canel