Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Curtea Supremă a Cataloniei l-a convocat pe șeful executivului regional, Artur Mas pentru ‘nesupunere civilă’

Curtea Supremă a Cataloniei l-a convocat pe șeful executivului regional, Artur Mas pentru ‘nesupunere civilă’

Un articol de: - 29 Sep 2015, 15:44
Curtea Supremă a Cataloniei l-a convocat pe șeful executivului regional, Artur Mas pentru ‘nesupunere civilă’ Foto: telegraph.co.uk Externe

Șeful executivului regional, Artur Mas a fost convocat de către Curtea Supremă a Cataloniei, pe data de 15 octombrie, pentru ‘nesupunere civilă’, după ce acesta a organizat în noiembrie 2014 o consultare interzisă de tribunalul constituțional care privea independența Cataloniei, transmite agerpres.

În noiembrie 2014, aproape 2,3 milioane de oameni au participat la o consultare simbolică privind independența Cataloniei, din aceștia mai mult de 1,9 milioane votând pentru independența sa.

Citarea lui Mas survine la două zile după ce acesta a condus tabăra separatiștilor la alegerile regionale din Catalonia, obținând majoritatea absolută în locurile din parlament, dar nedepășind jumătate din voturi (48%).

După ce guvernul conservator de la Madrid a refuzat organizarea referendumului privind autodeterminarea Cataloniei, Artur Mas a decis convocarea acestei consultări ilegale. Tribunalul a stabilit că Mas nu avea competențe pentru abordarea unui subiect național, neavând dreptul de organizare a acestui referendum. Din acestă cauză, Mas este vizat, împreună cu alți doi responsabili ai executivului catalan, Curtea Supremă pornind o anchetă privind organizarea consultării din noiembrie. Capetele de acuzare privesc nesupunerea civilă, abuz de fonduri publice și uzurpare de funcții.

Citeşte mai multe despre:   Spania,   Curtea Suprema,   ilegal