Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Ce a spus, de fapt, Papa despre invitaţia de a vizita România: Viorica Dăncilă A VIOLAT PROTOCOLUL prin declaraţiile făcute

Ce a spus, de fapt, Papa despre invitaţia de a vizita România: Viorica Dăncilă A VIOLAT PROTOCOLUL prin declaraţiile făcute

Un articol de: - 16 Mai 2018, 13:06
Externe

Iacopo Scaramuzzi este unul din jurnaliştii italieni care cunosc cel mai bine culisele Vaticanului, fiind corespondent acreditat al uneia din cele mai importante agenţii de presă din Peninsulă a oferit detalii suplimentare despre gafa premierului Viorica Dăncilă care a anunţat o vizită a Papei Francisc la începutul anului 2019 în România, vizită ce nu a fost stabilită şi a fost infirmată imediat de Vatican care a precizat că anunţul va fi făcut simultan cu preşedinţia.

Jurnalistul a precizat, într-un interviu pentru Hotnews, că invitarea Papei este o practică foarte des întâlnită la finalul vizitelor şefilor de stat sau guvern, dar anunţul după întrevedere a unei vizite ca fiind stabilită reprezintă "o violare a protocolului" deoarece procedura privind organizarea unei vizite este lungă şi sunt necesare mult mai multe etape decât o simplă invitaţie verbală făcută de un oficial.

"Deseori audienţele şefilor de stat şi de guvern se termină cu o invitaţie adresată Papei, de a vizita acel stat. Se întâmplă ca, apoi, unii din ei să violeze într-un fel protocolul, anunţând efectiv o vizită a Papei. Noi, jurnaliştii din Vatican, suntem obişnuiţi să nu luăm prea în serios declaraţii ale şefilor de stat şi guvern pe această temă, pentru că ştim care este procedura în ceea ce priveşte organizarea unei vizite a Papei.

Organizarea unei vizite a Papei într-o ţară străină este lungă, sunt anumite etape necesare, poate dura şase luni, sau chiar un an. Papa trebuie invitat atât de autorităţile civile, cât şi de cele religioase, prin urmare trebuie să existe mai întâi- dacă nu există deja – o invitaţie din partea autorităţilor religioase din România.

În sfârşit, este Papa cel care decide unde să se ducă. În mod special, actualul Papa are un stil al său, foarte personal, în ceea ce priveşte alegerea destinaţiilor călătoriilor sale. Spre exemplu, nu a fost niciodată la Paris, Berlin, Londra. Preferă ţări mai degrabă « periferice » faţă de centrul  Uniunii Europene.

Nu m-ar surprinde ca România să poată fi aleasă ca o destinaţie a unei vizite a Papei, însă nu poate fi considerată oficială declaraţia premierului. Cunoscând stilul Papei, îmi imaginez că el a spus “Ah, mulţumesc”, fără a spune nici “da”, nici “nu”. Repet, nu exclud ca Papa să vină în vizită în România, însă e nevoie de o organizare destul de complexă, iar până acum nu există anunţuri oficiale, nici neoficiale, din partea Vaticanului, în acest sens", a subliniat jurnalistul apropriat de Vatican.
 

Citeşte mai multe despre:   Papa Francisc,   Viorica Dancila
 
 
 
Loading...