Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Danemarca va lansa „paşaportul de vaccinare”. Cetățenii pot călători astfel în țări unde se solicită acest document

Danemarca va lansa „paşaportul de vaccinare”. Cetățenii pot călători astfel în țări unde se solicită acest document

Un articol de: Andrei Ștefan - 08 Ian 2021, 18:00
Danemarca va lansa „paşaportul de vaccinare”. Cetățenii pot călători astfel în țări unde se solicită acest document foto: Hepta.ro / Abaca Press / Moritz Thibaud/ABACA Externe

Autoritățile din Danemarca lucrează la dezvoltarea unui „paşaport de vaccinare” în format digital, document ce le va permite celor care au fost vaccinaţi anti-COVID-19 să călătorească în ţări unde se cer astfel de acte doveditoare, scrie Reuters.

 

„Paşaportul de vaccinare”, pregătit în Danemarca

 

„Este de aşteptat să poată exista cerinţe din partea altor ţări să fie prezentate la intrarea pe teritoriul lor documente privind vaccinarea. Se poate folosi aici un paşaport de vaccinare danez”, a arătat Ministerul danez al Sănătăţii.

„Paşaportul” ar putea fi lansat în primele luni ale acestui an, urmând să fie accesat prin intermediul site-ului danez pentru sănătate publică, a menţionat ministerul.

Danemarca a început administrarea vaccinului anti-COVID-19 la sfârşitul lui decembrie cu vârstnicii şi personalul din sănătate şi a vaccinat până acum circa 1% din populaţie.

Anul trecut, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a indicat că lucrează la un certificat de vaccinare electronic, un aşa-zis smart-card galben, o versiune digitală a carnetelor de vaccinare de culoare galbenă folosite în mai multe ţări. Și Estonia se afla în faza de testare a unui „paşaport digital de imunitate” pentru a-i depista pe cei care s-au recuperat după infectarea cu noul coronavirus şi au dobândit o oarecare imunitate.

 

Danemarca are în prezent cel mai mare procent de populație vaccinată anti-COVID

 Cel mai bun drob de miel. Chef Cătălin Scărlătescu a dezvăluit rețeta bunicii sale. Ce SECRET ascunde

Peste un milion de locuitori ai Uniunii Europene au primit câte o doză de vaccin împotriva COVID-19, arată un bilanț stabilit miercuri de AFP.

De la începutul campaniei de vaccinare în UE, la sfârşitul lunii decembrie, cel puţin 1,1 milioane de persoane, sau circa 0,2% din populaţia Uniunii, au primit o doză din vaccinul dezvoltat de alianţa Pfizer-BioNTech, singurul administrat în prezent în UE.

În raport cu populația, Danemarca a vaccinat cel mai mult, în condițiile în care 1,1% din populația daneză a primit câte o doză, în timp ce în  (țara care a administrat cele mai multe vaccinuri) este 0,44%, iar în Italia și Slovenia la 0,43%.

 

Vaccinul anti-Covid de la Moderna, aprobat și în UE

 

Utilizarea vaccinului Moderna a fost avizată de către Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) în Uniunea Europeană. Acesta este al doilea vaccin anti-COVID-19 care primește avizul EMA pentru a fi administrat în statele din blocul comunitar, după serul dezvoltat de companiile Pfizer și BioNTech.

Cele două vaccinuri prezintă mai multe asemănări, însă și o serie de diferențe.

Astfel, principala diferenţă între cele două vaccinuri este conservarea la rece. Vaccinul Pfizer are nevoie de temperaturi de între -60 şi -80 de grade Celsius, în timp ce vaccinul dezvoltat de Moderna necesită o temperatură de -20 de grade Celsius.

Mai mult, vaccinul de la Pfizer poate rezista 5 zile într-un frigider obişnut, în timp ce cel de la Moderna rezistă până la 30 de zile.

Cele două vaccinuri se vor administra în câte două doze, însă cele de la Moderna sunt de 100 de micrograme şi trebuie administrate la o distanţă de 28 de zile, iar cele de la Pfizer sunt de 30 de micrograme şi necesită administrarea la o diferenţă de 21 de zile.

Ambele vaccinuri au prezentat o eficacitate de aproape 95 %, mult mai mare decât se aştepta.

Citeşte mai multe despre:   Danemarca,   vaccin anti-COVID-19