Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Criza măștilor în România: Specula a dus la o explozie a preţului. Cu cât le vând acum furnizorii și de ce nu se mai găsesc în farmacii (FOTO, VIDEO)

Criza măștilor în România: Specula a dus la o explozie a preţului. Cu cât le vând acum furnizorii și de ce nu se mai găsesc în farmacii (FOTO, VIDEO)

Un articol de: Tudor Ionescu - 24 Feb 2020, 11:08
Sursă foto: Hepta.ro & Twitter Galerie foto (3) Externe

Preţul unei măşti chirurgicale aflate deja pe stoc a ajuns în farmacii la 1 leu (în unele cazuri la 1.5 lei), iar reaprovizionarea se face foarte greu din cauza speculei și a lipsei de măști de import, furnizorii oferindu-le acum și la preţuri de 3,5 lei sau chiar mai mult. 

De altfel, preţul între 3 şi 5 lei ar fi şi motivul pentru care farmaciile nu mai reaprovizionează, evoluţie care a dus la o lipsă cronică de măşti, asta în condiţiile în care coronavirusul "COVID-19" se răspândeşte tot mai mult, afectând în mod special Italia (o ţară cu mulţi imigranţi români, o parte a cărora vor să revină în România).

Această evoluţie a preţurilor reiese şi dintr-o conversaţie dintre mai mulţi utilizatori de pe un grup de bussines de profil din România.

Utilizator 1: "Bună ziua! Mă interesează o ofertă de 100.000 de măşti de faţă pentru gripă şi 5.000 de termometre cu infraroşu"

Utilizator 2: "0.6-0.8 eurocenţi / bucata la cantităţi de genul acesta. Cam la preţul ăsta se tranzacţionează aacum măştile. În farmacii erau şi 1 RON/bucata  şi evident că au rămas fără stocuri. Iar acum nu mai reaprovizionează pentru că ar ajunge la 3-5 RON / bucata."

Utilizator 3: "Am eu măşti! 3.5 RON bucată, not negociable (în traducere, nu se negociază - n.r.)"

De precizat că numeroase farmacii duc lipsă totală sau parţială de măşti, o bună parte a cărora sunt importante chiar din China. Însăşi China se confrunta cu o lipsă cronică de măşti, încă din luna ianuarie.

Lipsa măştilor a fost remarcată şi de managerul Institutului „Matei Balș”, profesorul Adrian Streinu-Cercel, care a declarat că: "Problema e a măştilor şi a costumelor de protecţie. Aici intervine procedura de achiziţie în regim de urgenţă pentru că, nemaifiind pe teritoriul României, trebuie importate".

Datele Organizei Mondiale a Sănătății (OMS)de luni, arată un număr de 2.619  de morți, 79.565 de infectări și un număr de 25.102 de pacienți recuperați. Între timp, Italia a devenit statul european cu cel mai mare număr de infectări, cel puţin 152. În plus, trei persoane au murit.

Foto: Coadă la măști din China, de la sfârșitul lunii ianuarie 

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

Citeşte mai multe despre:   coronavirus,   China