Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Războiul RECE revine: SUA anunță retragerea din Tratatul de dezarmare nucleară INF

Războiul RECE revine: SUA anunță retragerea din Tratatul de dezarmare nucleară INF

Un articol de: B1.ro - 01 Feb 2019, 16:04
Războiul RECE revine: SUA anunță retragerea din Tratatul de dezarmare nucleară INF Externe

Statele Unite ale Americii îșî suspendă participarea la Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF) semnat cu Rusia, a anunţat, vineri, Secretarul de Stat american, Mike Pompeo, citat de Reuters.

Decizia de suspendare, care se va aplica începând cu ziua de sâmbătă, va avea o perioadă de valabilitate de şase luni. În acest interval de timp, Federaţia Rusă va avea posibilitatea de a se conforma prevederilor tratatului, în caz contrar Statele Unite va ieși defintiv din acord. 

Decizia de vineri a Statelor Unite a venit după ce Rusia a fost acuzată, în mai multe rânduri, că a încălcat prevederile tratatului prin dezvoltarea rachetei Novator 9M729, care se estimează că ar avea o rază de acțiune între 500 şi 5.500 de kilometri (încălcând astfel prevederile tratatului).

"Rusia a refuzat să ia orice fel măsuri pentru a reveni la respectarea (tratatului - n.r.) într-un mod real şi verificabil. Vom acorda Rusiei şi celorlalte părţi semnatare o perioadă de graţie, de şase luni, la capătul căreia Statele Unite se va retrage din Tratatul INF", a precizat Secretarul de Stat american, Mike Pompeo.

Decizia Statelor Unite s-a bucurat şi de suportul Germaniei.

"Tratatul INF a fost încălcat de Rusia iar apelurile lansate în ultimele 60 de zile pentru mai multă transparență și mai multe informații nu au dus nicăieri", a afirmat vineri șeful diplomației germane, Heiko Maas, de la București, unde participă la o reuniune informală cu omologii săi din UE, potrivit Hotnews.

Anterior acestei decizii, preşedintele american Donald Trump înaintase Rusiei un ulltimatum neoficial de 60 de zile pentru a se conforma prevederilor tratatului.

Tratatul INF a fost încheiat în anul 1987 între URSS și Washington și prevede interzicerea rachetele nucleare cu rază medie de acțiune, între 500 și 5.500 km. Alături de "Noul Tratat Start", el este de o importanţă crucială în direcţia limitării numărului și tipurilor de arme nucleare de către Rusia şi Statele Unite.

DURERE IMENSĂ pentru Liviu Dragnea! CE a făcut Irina Tănase chiar de ziua lui

Foto: Racheta Novator 9M729 (sursă: nationalinterest.org)

Citeşte mai multe despre:   SUA,   Donald Trump,   Tratatului Fortelor Nucleare Intermediare (INF)