Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Decizie istorică a Curții Supreme din Statele Unite ale Americii: Condamnarea pentru corupție a unui fost Guvernator republican, deființată. Care a fost motivul

Decizie istorică a Curții Supreme din Statele Unite ale Americii: Condamnarea pentru corupție a unui fost Guvernator republican, deființată. Care a fost motivul

Un articol de: - 29 Iun 2016, 17:58
foto: radiolight.ro Externe

Condamnarea pentru corupție a unui fost Guvernator republican, Robert McDonnell, a fost desființată pe motiv că textul de lege în baza căruia fuseseră condamnat oficialul nu a fost respectat de procurori.

Aceştia au intrepretat abuziv legea şi au indus în eroare cetăţenii în ceea ce priveşte definiţia “actului oficial”, informează Era News.

Acuzaţiile vizau primirea mai multor cadouri și împrumuturi financiare de la un om de afaceri, iar în schimbul acestora reprezentanții acuzării susţineau că McDonnell ar fi îndeplinit mai multe acte oficiale în favoarea acestuia. Printre lucrurile reținute de acuzare se numără organizarea de către McDonnell a unor întâlniri și evenimente în favoarea omului de afaceri care l-ar fi sponsorizat.

Nu există nicio îndoială că acest caz este dezagreabil; ar putea fi chiar mai rău decât atât. Dar preocuparea noastră nu este legată de poveşti stridente despre automobile Ferrari, ceasuri Rolex și rochiile de bal. Este, în schimb, despre implicațiile juridice mai largi ale interpretării excesive ale Guvernului referitoare la statutul federal privind mita. O interpretare mai restrânsă a termenului „act oficial” lasă un spaţiu amplu pentru punerea sub acuzare a corupției, fiind în acelaşi timp în acord cu textul statutului și cu precedentul stabilit de această Curte. Hotărârea pronunţată de Curtea de Apel este anulată, iar cazul este retrimis pentru procedurile ulterioare consistente cu prezenta opinie”, susţin judecătorii de la Curtea Supremă din SUA în cadrul hotărârii pronunţate.

Asta înseamnă că procurorii vor trebui să dovedească în mod clar legătura de cauzalitate dintre cadourile primite de oficialul american și ce acte ar fi îndeplinit fostul Guvernator; în plus reprezenanţii acuzării trebuie să opereze cu o definiţie foarte precisă şi riguroasă a actului oficial şi trebuie specifice ce acţiuni sau decizii oficiale concrete a îndeplinit oficialul pus sub acuzare.

Practic, Curtea Supremă din SUA evidenţiază faptul că, pentru ca un oficial să fie acuzat de corupție, este necesar ca acesta să ia o decizie efectivă, să îndeplinească un act oficial concret, care să favorizeze o companie sau un om de afaceri de la care a primit beneficii.

Decizia intergrală pronunţată de Curtea Supremă în data de 27 iunie 2016 poate fi accesată AICI.

Citeşte mai multe despre:   Guvernul Romaniei,   America,   SUA,   condamnat,   coruptie,   lege,   acuzat
 
Loading...