Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Denis Mukwege și Nadia Murad au primit premiul Nobel pentru Pace pentru eforturile lor de a opri folosirea violenței sexuale ca armă de război (FOTO)

Denis Mukwege și Nadia Murad au primit premiul Nobel pentru Pace pentru eforturile lor de a opri folosirea violenței sexuale ca armă de război (FOTO)

Un articol de: B1.ro - 05 Oct 2018, 12:05
Externe

Denis Mukwege și Nadia Murad sunt laureații din acest an ai premiului Nobel pentru Pace. 

Comitetul Nobel a decis ca cei doi să primească această distincție ca recompensă pentru eforturile lor de a pune capăt folosirii violenței sexuale ca armă de război.

Potrivit anunțului făcut vineri, ”ambii laureați au contribuit în mod decisiv la îndreptarea atenției către acest crime de război și combaterea acestora. Mukwege și-a dedicat întreaga viață efortului de a apăra victimele acestor agresiuni. Murad este martora care vorbește despre aceste abuzuri împotriva sa și a altora. Fiecare dintre ei a atras atenția, în felul său, asupra violențelor sexuale comise în timpul războaielor, astfel încât autorii lor să fie trași la răspundere”. 

Medicul Denis Mukwege și-a petrecut o mare parte din viață ajutând victimele violenței sexuale în Republica Democratică Congo.

Nadia Murad este ea însăși o victimă a unor astfel de agresiuni. Ea a refuzat să accepte regulile sociale, potrivit cărora femeile ar trebui să păstreze tăcerea cu privire la abuzurile la care au fost supuse și a ales să vorbească nu numai despre suferința ei, ci și despre dramele prin care au trecut alte persoane.

Murad este membră a comunității Yazidi din nordul Irakului, iar în 2014, în timpul atacurilor sistematice comise de gruparea teroristă Statul Islamic, pentru exterminarea populației Yazidi, în satul lui Murad, câteva sute de persoane au fost masacrate. Femeile mai tinere, inclusiv copiii minori, au fost răpiți și tratați ca sclavi sexuali. În timp ce era captivă a Statului Islamic, Murad a fost supusă în mod repetat unor violuri și altor abuzuri. 

Citeşte mai multe despre:   Nobel,   Denis Mukwege,   Nadia Murad
 
 
 
Loading...