Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Der Spiegel și-a denunțat jurnalistul-vedetă, care a fost premiat recent pentru un reportaj despre Siria: „Multe lucruri sunt imaginate pur și simplu, inventate, mincinoase”

Der Spiegel și-a denunțat jurnalistul-vedetă, care a fost premiat recent pentru un reportaj despre Siria: „Multe lucruri sunt imaginate pur și simplu, inventate, mincinoase”

Un articol de: B1.ro - 21 Dec 2018, 13:19
Der Spiegel și-a denunțat jurnalistul-vedetă, care a fost premiat recent pentru un reportaj despre Siria: „Multe lucruri sunt imaginate pur și simplu, inventate, mincinoase” sursă foto: neuepresse.de Externe

Claas Relotius, jurnalistul german de la Der Spiegel al cărui reportaj despre Siria a fost premiat, a scris „lucruri pur și simplu imaginare”, notează Le Monde preluat de Rador, potrivit g4media.ro.

Tânărul jurnalist era, la doar 33 de ani, una dintre vedetele publicației germane și, pe 3 decembrie, a fost premiat pentru cel mai bun reportaj al anului, la Berlin, după ce a realizat un articol despre războiul din Siria.

La puțin peste două săptămâni distanță, Der Spiegel a publicat un articol lung, prin care a afirmat că „toate sursele” reportajului laureat sunt „îndoielnice”. Cotidianul german a mai adăugat că „multe lucruri sunt imaginate pur și simplu, inventate, mincinoase”, făcând referire la „citate, locuri, scene, personaje presupuse în carne și oase”. Astfel, Spiegel a declarat toate cele menționate ca fiind „fake”.

Mai mult decât atât, potrivit g4media.ro, acuzațiile nu se opresc aici. Potrivit Spiegel cel puțin 14 din cele circa 60 de articole scrise de Claas Relotius în săptămânal începând din 2011 ar fi „parțial falsificate”. Alte titluri ar putea fi în aceeași situație: înainte de a intra în redacția Spiegel, în 2017, jurnalistul a „colaborat” cu numeroase alte ziare, ca Süddeutsche Zeitung, Frankfurter Allgemeine Zeitung sau Die Welt.

Deși Relotius a început prin a nega acuzațiile, acesta „a mărturisit până la urmă la sfârșitul săptămânii trecute”, susține Der Spiegel, care spune că reporterul, care a părăsit deja instituția, a „înșelat cu intenție și metodic”, precum și că el „nu s-a întâlnit niciodată cu protagoniștii pe care îi citează”. Despre „descrierile” sale, „multe sunt inspirate din alte mijloace media sau extrase video”.

Class Relotius pune încălcarea gravă a normelor deontologice pe seama fricii de „eșec”: „Presiunea pe care o puneam pe mine ca să nu-mi permit un eșec creștea pe măsură ce aveam mai mult succes (...) Sunt bolnav și am nevoie de ajutor”.

Tot în articolul prin care-și denunță jurnalistul, Der Spiegel a afirmat că acesta este „unul din momentele cele mai dificile din cei 70 de ani de istorie”. Publicația, care a fost fondată în 1947, a anunțat că va demara o anchetă în acest sens, promițând transparență totală.
 

Citeşte mai multe despre:   Der Spiegel,   class relotius,   Siria