Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe DERAPAJ total într-un manual de geografie din Ungaria: Copiii învaţă că Germania este SCROAFA care nu hrănește Budapesta, iar Transilvania este casa maghiarilor (FOTO)

DERAPAJ total într-un manual de geografie din Ungaria: Copiii învaţă că Germania este SCROAFA care nu hrănește Budapesta, iar Transilvania este casa maghiarilor (FOTO)

Un articol de: B1.ro - 22 Oct 2018, 10:50
DERAPAJ total într-un manual de geografie din Ungaria: Copiii învaţă că Germania este SCROAFA care nu hrănește Budapesta, iar Transilvania este casa maghiarilor (FOTO) Externe

Ungaria este din ce în ce mai vehementă la adresa Uniunii Europene, iar acest lucru se observă şi prin puternica ideologizare a manualelor şcolare.
Manualul de Geografie de clasa a VIII-a din Ungaria este scandalos din acest punct de vedere: elevii învaţă din el că Germania este scroafa care hrănește alte state europene decât Ungaria, SUA-NATO conduc fabrica de confetti numită Uniunea Europeană și stabilesc cum arată piesele de puzzle numite statele europene, iar Transilvania este casa maghiarilor, scrie edupedu.ro, citând Hungarianspectrum.org.

Astfel, mai multe caricaturi politice introduse în acest manual ilustrează Germania ca o scroafă care hrănește Grecia, Spania și Portugalia. Ungaria, personificată printr-un porcușor cu steagul respectiv, este desenată ronțăind alături de purcelușă, dând impresia că Ungaria nu este beneficiar al banilor pe care Germania îi varsă în bugetul Uniunii Europene.

(Foto: hungarianspectrum.org)

În cazul Transilvaniei, cartea susţine că provincia este casa maghiarilor, chiar dacă precizează că ungurii reprezintă doar 19% din populația Transilvaniei. 

De asemenea, "Fabrica de confetti SUA-NATO" ilustrează cum stabilesc Statele Unite granițele Serbiei, Ucrainei.

(Foto: hungarianspectrum.org)

Același manual nu le explică elevilor nimic despre refugiați, deși îi întreabă diferențele dintre refugiați și emigranți. 
Hungarianspectrum.org menționează că în acest caz contează fundamental orientarea și vederile politice ale profesorilor de la clasă, în condițiile în care sunt slabe șanse ca elevii să fi auzit cuvântul "refugiat".

Ungaria a centralizat editarea și comercializarea manualelor școlare în 2011 și 2012, iar Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat săptămâna trecută statul vecin, pentru monopol de stat pe piaţa manualelor şcolare.

Din nefericire, modelul unguresc a inspirat și guvernul PSD, care după o vizită făcută de foatul ministru al Educaţiei Liviu Pop la Budapesta pentru preluarea "bunelor practici" din zona educațională, potrivit surselor edupedu.ro, a decis ca manualele din România să fie realizate de editura unică a statului.

Citeşte mai multe despre:   Ungaria,   Germania,   Transilvania,   SUA,   NATO