Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Deși a flirtat cu Su-35 al Rusiei, Turcia e cu gândul tot la F-35 al SUA: „Niciun luptător din lume nu poate să-l înlocuiască”

Deși a flirtat cu Su-35 al Rusiei, Turcia e cu gândul tot la F-35 al SUA: „Niciun luptător din lume nu poate să-l înlocuiască”

Un articol de: Vladimir Ionescu - 17 Ian 2020, 19:30
foto: Facebook @ Department of Defense Externe

Anadolu, agenția de presă turcă de stat, a prezentat o analiză asupra programului de reînzestrare a forțelor aeriene în anul 2020, iar concluzia sa a fost că „niciun luptător din lume nu poate să înlocuiască F-35 american”. Acest lucru, spune defenseromania.ro, ar putea indica faptul că Turcia intenționează să refuze oferta Rusiei de a intra în programul SU-35.

Turcia trebuie să se confrunte cu provocările importante din următoarele decenii și să le depășească”, se arată în deschiderea analizei efectuată de Dr. Can Kasapoglu, directorul Programului de cercetare în domeniul apărării și securității la Centrul de Cercetare a Politicii Economice și Externe din Istanbul.

„În al doilea rând, există în continuare problema aviației militare de generația a cincea, care trebuie să fie clarificată. Când noua lege a Autorizării Naționale de Apărare a SUA (NDAA), va intra în vigoare, Turcia se va afla în imposibilitatea de a achiziționa avioane F-35. Proiectul MMU (National Combat Aircraft), un alt proiect de strategie aeriană de generația a 5-a, care este pus în aplicare în cooperare cu firmele britanice din Emiratele Arabe Unite, poate echipa flotilele aeriene pentru război abia în anii 2030. Forța Aeriană Turcă folosește în prezent avioane F-16 de generația a 4-a ca o coloană vertebrală a sistemului de luptă. Prin urmare, Turcia, în 2020, trebuie să găsească o soluție intermediară sau completă, fie o modernizare completă a F-16. O alternativă ar fi consolidarea apărării cu sisteme SAM care să aibă capacitatea A2 / AD (anti-acces / refuzul zonei) și să transfere misiunile aeriene fie către UAV-uri, fie către avioanele de atac ușor Hurkuș. Cu toate acestea, niciuna dintre aceste alternative nu poate înlocui capacitățile de război centrate în rețea oferite de avioanele F-35”, mai arată Dr. Can Kasapoglu.

Turcia fusese integrată în programul F-35, dar SUA au decis să o excludă, după ce Ankara a achiziționat sisteme de apărare antiaeriană din Rusia. Incompatibile cu standardele NATO, S-400 ar fi pus în pericol aeronava de vânătoare, pentru că i-ar fi putut scoate la iveală secretele tehnologice. Orice achiziție de armament de acest nivel atrage după sine platforme de colectare de informații din țara de proveniență. 

Citeşte mai multe despre:   Turcia
 
Loading...