Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Deutche Welle: Casa Poporului nu aparține nimănui

Deutche Welle: Casa Poporului nu aparține nimănui

Casa Poporului reprezintă un nou subiect pentru germanii de la Deutsche Welle, jurnaliștii publicației afirmând că Palatul Parlamentului funcționează în afara legii cadastrului, neaparținând, de fapt, nimănui.

Potrivit jurnaliștilor publicației, Casa Poporului este, probabil, ”moștenirea” prin definiție. Românii au "moştenit" monstruozitatea de Casă a Poporului, palatul lui Nicolae Ceauşescu, construit într-o vreme în care românii sufereau de foame şi frig pe la cozi.

"Ultimul salut al dictatorului megaloman către poporul său", scrie cotidianul austriac Wirtschaftsblatt.

România are ceva mai mulţi bani, dar nu suficienţi pentru a-i face monstruozităţii igiena de care are nevoie. De fapt, nici să o păzească de o posibilă prăbuşire în timp nu are suficiente fonduri, notează ziarul vienez.

Totodată, ei susțin că preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea ar solicita sprijin de la Bruxelles pentru finanţarea reparaţiilor dar nu poate fiindcă, pur şi simplu, "Casa Poporului" nu este proprietatea nimănui. În orice caz, nu aparţine statului. De fapt, nu există un cadastru pentru clădirea ce domină centrul oraşului. Casa Poporului este un no man's land!

În comunism, problema cadastrală nu a existat. La căderea Ceauşeştilor, lucrările erau în stadiu de şantier şi au rămas multă vreme aşa. Dedesubtul amplasamentului fuseseră proprietăţile celor ce locuiau în centrul istoric, ras de pe faţa pământului din nebunia dictatorului. Nimeni nu a făcut preluarea oficială a şantierului, când clădirea a fost gata. Nu a fost făcută înscrierea în registrul cadastral pentru imensitatea din buricul târgului. Ceea ce, observă şi ziarul austriac, înseamnă că Parlamentul - adăpostit acum în palatul lui Ceauşescu - funcţionează, practic, ilegal. Cel puţin din punct de vedere cadastral. "Simptomatic pentru ţară", conchide Eva Konzett, autoarea articolului din Wirtschaftsblatt.