Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Deutche Welle: E emoționant să privești Germania cum primește mii de refugiați, însă va reuşi societatea să facă faţă unei transformări atât de profunde?

Deutche Welle: E emoționant să privești Germania cum primește mii de refugiați, însă va reuşi societatea să facă faţă unei transformări atât de profunde?

Un articol de: - 09 Sep 2015, 08:38
Deutche Welle: E emoționant să privești Germania cum primește mii de refugiați, însă va reuşi societatea să facă faţă unei transformări atât de profunde? Foto: jordantimes.com Externe

Germania consideră că este un exemplu în ceea ce privește tratamentul aplicat imigranților, declarând că sunt bineveniți în țară. Însă în afara graniței, tot mai multe voci critică comportamentul Germaniei, și pe bună dreptate, este de părere Christoph Hasselbach, într-un editorial al publicației Deutche Welle.

“Este emoționant să privești Germania cum primește mii de refugiați din Ungaria și Austria. Aceștia sunt primiți cu căldură și li se acordă ajutor, spre deosebire de celelalte țări în care au fost cel mult tolerați și trimiși mai departe. Șefa executivului german spune: "Vom reuşi asta”, iar numeroși germani sunt mândri de acest lucru. Aproape că a apărut ceva asemănător patriotismului german", comentează acesta.

Însă aceasta este o perspectivă internă, ce diferă mult de cea externă. Multe țări Europene privesc comportamentul Germaniei cu mirare și cu neînțelegere. În săptămânile trecute au fost exprimate numeroase comentarii, în care se afirmă că germanii au pierdut controlul și că sar de la o extremă la alta, mai explică acesta.

Christoph Hasselbach susține că nu este vorba despre acordarea de azil refugiților de război, ci de faptul că Germania nu depune niciun efort pentru a limita fluxul tot mai mare de refugiați, renunțând parcă la orice control. Iar guvernele de la Londra, Copenhaga, Varşovia, Riga, Praga, Budapesta par să spună: "Germanii au luat-o razna. N-au decât, dar să nu ne implice şi pe noi."

"De câteva săptămâni, Germania este singura țară din lume în care poți trăi fără permisiune, mai spune acesta. Iar această atitudine afectează şi alte ţări. Ungaria şi Austria se plâng că Berlinul a provocat pe de-o parte acest aflux de refugiaţi, dar pe de alta cere ţărilor de tranzit să respecte regulile de la Dublin şi să se ocupe de refugiaţi. Iar britanicii se tem că o parte din refugiaţii sosiţi în Germania vor încerca să se stabilească în insulă. Prin faptul că Germania permite accesul neîngrădit al refugiaților,  ieşirea Marii Britanii din UE devine şi mai probabilă", adaugă acest.

Acesta se întreabă dacă Germania va face față acestei transformări pe termen lung.

”Chiar vrea societatea aşa ceva? Mai ales că experimentul nu va putea fi întrerupt în cazul în care va da greş. Cu alte cuvinte, deciziile care se iau acum vor afecta generaţii întregi de acum înainte. Iar cine nu ghidează acest fenomen, după cum nu-l ghidează în prezent germanii, ia prin asta implicit decizii. A venit timpul ca lucrurile să fie din nou aduse sub control”, scrie Christoph Hasselbach

Citeşte mai multe despre:   Germania,   imigranti,   UE,   refugiati