Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Deutsche Welle: Traficul de copii şi ovule provenite de la românce înfloreşte în Grecia

Deutsche Welle: Traficul de copii şi ovule provenite de la românce înfloreşte în Grecia

Traficul de copii şi ovule este în plină ascensiune în Grecia, unde mai multe femei sărace din România sau Bulgaria sunt aduse să nască. Conform unui articol publicat de Deutsche Welle, de cele mai multe ori acest lucru se întâmplă cu ajutorul autorităţilor locale.

Traficul de copii a devenit o adevărată industrie în Grecia,  unde nu sunt reglementate legile referitoare la adopții. Astfel, femei gravide din țări precum Bulgaria sau România sunt aduse peste graniță pentru a naște în Grecia.

Conform presei elene, prețul pentru un copil român sau bulgar variază între 15.000 și 25.000 de euro. Mama copilului nu primește, însă, mai mult de 3.000 de euro, iar dacă se răzgândește în privința acordului, este ameninţată cu violenţa.

Violate sub ochii poliţiştilor

În luna ianuarie, poliţiştii bulgari şi eleni au arestat 14 persoane suspectate că făceau traffic de copii nou-născuţi pe teritoriul Greciei. Conform ministrul bulgar de Interne, majoritatea copiilor erau de etnie romă.

Autorităţile din Grecia au indicii că mulţi dintre traficanţii de carne vie au complici în rândul oficialilor locali. În unele cazuri, se pare că poliţiştii sunt cei care profită de victime.

În 2009, una dintre victime ar fi fost violată sub ochii a trei ofiţeri de poliţie care nu au intervenit în niciun fel.

Trafic cu ovule

Traficanţii nu se limitează numai la vânzarea copiilor, ci se ocupă şi de comerţul cu ovule. Femeile sărace  din România şi Bulgaria sunt supuse unor tratamente cu hormoni pentru a produce cât mai multe ovule care sunt ulterior vândute pe piaţa neagră.

„Multe dintre aceste femei sunt victime ale traficului uman şi sunt forţate să se prostitueze”, susţine directorul Institutului pentru Politici de Migraţie din Atena, Alexandros Zavos. Conform acestuia, în cele mai multe cazuri, victimele nu sunt conştiente cu privire la riscul la care se expun.

Citeşte mai multe despre:   Grecia,   victime,   Bulgaria