Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Discurs incredibil al unui lider european în fața premierului Ungariei: Vei arde cărți în fața Parlamentului? Parcă s-a întors Stalin! Vrei bani europeni, dar nu și valorile UE. Asta nu-i tocmai curajos (VIDEO)

Discurs incredibil al unui lider european în fața premierului Ungariei: Vei arde cărți în fața Parlamentului? Parcă s-a întors Stalin! Vrei bani europeni, dar nu și valorile UE. Asta nu-i tocmai curajos (VIDEO)

Un articol de: - 27 Apr 2017, 13:16
Discurs incredibil al unui lider european în fața premierului Ungariei: Vei arde cărți în fața Parlamentului? Parcă s-a întors Stalin! Vrei bani europeni, dar nu și valorile UE. Asta nu-i tocmai curajos (VIDEO) Foto: Daily Express Externe

Liderul grupului europarlamentar liberal (ALDE), Guy Verhofstadt, l-a atacat extrem dur pe premierul Ungariei, Viktor Orban, într-unul dintre cele mai bune discursuri susținute în Parlamentul European.

Verhofstadt a ilustrat decăderea lui Orban de la un tânăr politician, cu o agendă modernizatoare și liberală, susținut de miliardarul George Soros, la un politician cu viziuni iliberale și antidemocratice, care critică valorile europene.

Verhofstadt l-a comparat pe premierul ungar cu Stalin şi Leonind Brejnev și, după atacurile repetate ale lui Orban la adresa lumii academice ungare, l-a întrebat pe acesta dacă nu are de când cumva să se apuce să ardă cărți în fața Parlamentului.

”Ai hărţuit organizaţii nonguvernamentale, ai alungat presa critică, ai construit ziduri, ţi-ai exprimat opinia de a reintroduce pedeapsa capitală, deşi acest lucru nu este posibil pe baza tratatelor noastre, iar acum ai decis să închizi o universitate. Cât de departe vei merge? Care este următorul pas? Vei arde cărţi în piaţa din faţa Parlamentului Ungariei?

Protecţionism economic, naţionalism excesiv şi o creştere a statului nonliberal, vezi inamici peste tot în Ungaria. Vezi inamici în sectorul energetic, vezi inamici în presă, vezi inamici în organizaţiile nonguvernamentale, acum vezi inamici şi în lumea academică - parcă s-au întors Stalin şi Brejnev, doar că în Ungaria.
Nu este suficient să ai o majoritate într-o democraţie. Trebuie să-i urmăreşti. Trebuie să mergi după ei, atunci când au o altă opinie”, i-a spus Verhofstadt lui Orban.

Discurs incredibil al liderului european Guy Verhofstadt în fața premierului Ungariei, Viktor Orban

Nu în ultimul rând, Verhofstadt l-a taxat pe Orban deoarece critică valorile Uniunii Europene, dar nu are nicio problemă să se folosească de banii europeni. Astfel, belgianul l-a pus pe ungur în opoziție cu euroscepticii, care măcar sunt sinceri și cer deschis ieșirea țărilor lor din UE.

”De fapt, eu am mai mult respect pentru decenţa euroscepticilor, care măcar recunosc că «nu îmi place UE, nu îmi plac valorile europene şi vreau să ies din UE». Tu vrei în continuare bani din fondurile europene, bani de la Uniunea Europeană, dar nu şi valorile europene, astea nu mai sunt pentru tine. Ție cum ți se pare asta? Nu tocmai curajos, aș spune”, a continuat Verhofstadt.Gabi Tamaş, aproape de colaps în închisoare: 'Sute de oameni au venit peste el'

În final, europarlamentarul belgian l-a întrebat pe Viktor Orban dacă vrea să rămână în istorie drept omul care a scăpat Ungaria de comunism sau ca pe un inamic etern al unei societăți europene deschise.